HF-linje giver ordblinde selvtillid

Ordblinde kan tage en HF, hvor lærerne i dansk og engelsk er særligt uddannede i at undervise ordblinde.

Dansklærer Else Trier i midten med eleverne Frederikke Holm til venstre og Melissa Christiansen til højre. (Foto: Benjamin Kastberg © DR)

Mange ordblinde får at vide af deres lærere i folkeskolen, at de aldrig kan tage en studentereksamen eller en HF.

Men på flere uddannelsesinstitutioner kan ordblinde tage en HF, hvor dele af undervisningen er specielt lavet for ordblinde.

DR Ligetil har besøgt en i Albertslund.

Eleverne lærer at få struktur på en tekst

Vestegnen HF & VUC startede for ti år siden en linje for ordblinde, og i dag har linjen elever, som hver dag rejser helt fra byer som Holbæk for at komme i skole.

Ordblinde-linjen er blandt andet populær, fordi den lærer eleverne at læse hurtigere og forstå tekster bedre, mener læsepædagog og dansklærer Else Trier.

- Når eleverne skal læse 15 sider i en bog om medier, så laver jeg et skema over eksempelvis interview, nyhedsartikel eller kronik, og så skal de skrive, hvad der er karakteristisk for hvert emne, siger Else Trier.

Dermed lærer eleverne at læse teksten med det mål at udfylde et skema, og de forstår teksten bedre første gang, fortæller Else Trier.

Elev kunne ikke alfabetet

Else Trier kan fortælle flere historier om elever, der havde mistet troen på, at de kunne lære at læse, da de kom ind i hendes klasse.

- En af dem var så ordblind, at han slet ikke kunne alfabetet. Jeg sagde til ham, at selvfølgelig kan du det, det er jo bare en remse, fortæller Else Trier.

Efter to år havde eleven lært alfabetet og bestod dansk-faget. Han fik et karaktergennemsnit på 9,8 og kom på arkitektskolen. I dag er han uddannet arkitekt og har rejst rundt og holdt foredrag om sin ordblindhed.

Næsten alle får en HF-eksamen

Næsten alle elever på ordblinde-linjen i Albertslund gennemfører og får en HF-eksamen. Else Trier mener, at skolen er god til at give mange af elevene troen på sig selv tilbage:

- Jeg er lidt ligeglad med, om folk kommer med minus tre i karakter i for eksempel skriftlig dansk, for man kan godt arbejde sig op, siger hun.

- I næsten ti ud af ti tilfælde finder vores elever ud af, at de sagtens kan dispensere for, at de er ordblinde. De tænker: "Hvad kan jeg blive? Jeg kan blive alt," siger Else Trier.

Facebook
Twitter