HR-chef: Udgifterne til kurser er givet godt ud

Aarhus Sporveje har i flere år tilbudt medarbejderne kurser i dansk, og omkring hver 6. har sagt ja tak. Vi har fået både dygtigere og mere glade medarbejdere, siger HR-chefen.

Chauffører som Henrik Boysen får besked på en skærm, hvis de for eksempel skal køre en ny rute på grund af vejarbejde. (Foto: Anja L. Mathiesen)

Førhen skulle en buschauffør stort set kun kunne køre bus og være venlig overfor passagererne, i dag skal chaufføren også være god til at læse og skrive dansk.

- En chaufførs vagt starter for eksempel med, at han sender en sms om, at han er mødt ind, og så får han en sms tilbage om, hvilken bus han skal køre, siger HR-chef i Aarhus Sporveje, Bjarne Larsen.

Men flere chauffører har svært ved enten at stave eller læse eller måske begge dele. Derfor har Bjarne Larsen de seneste år været med til at sende 100 ud af sporvejenes 650 medarbejdere på kurser i dansk.

De kommende måneder sender han 50 flere på kursus, for nogle bliver det anden gang, at de kommer på dansk-kursus inden for kort tid.

Skærm fortæller om vejarbejde

Chauffører skal læse en hel masse i dag. I Aarhus Sporvejes busser er der for eksempel en skærm, hvor chaufføren får information om vejarbejde, og hvilken vej han skal køre for at komme udenom.

Skærmen kan også fortælle, hvis chaufføren skal holde udkig efter et barn, der er blevet væk, eller en dement der er gået hjemmefra.

- Vi har også skærme på virksomheden med oplysninger om alt muligt – sommerferie, kurser i arbejdsmiljø eller nye projekter om trivsel. Vi har en masse skriftlig information til chaufførerne, siger Bjarne Larsen fra Aarhus Sporveje.

Chauffører bliver bedre til at skrive rapport

Det er svært at finde ud af, hvad en virksomhed får ud af at sende medarbejdere på kursus. Men Bjarne Larsen har prøvet at regne på tallene.

- Mine tal viser, at vores udgifter bliver tjent rigeligt hjem igen, siger Bjarne Larsen.

Chaufførerne bliver for eksempel bedre til selv at udfylde sedler om afspadsering på internettet i stedet for at bede de administrative medarbejdere om hjælp.

- De kan også bedre selv skrive rapporter om fejl eller skader på bussen eller bestille ny uniform, siger Bjarne Larsen.

Bjarne Larsen mener også, at medarbejderne fremover får mere ud af kurser inden for eksempelvis it, fordi de er blevet bedre til dansk.

Skrev tale til sølvbryllup

Bjarne Larsen og Aarhus Sporveje har desuden fået ansatte, som er blevet mere glade af dansk-kurserne.

- Én af medarbejderne kom og fortalte, at han havde skrevet en tale til sit og konens sølvbryllup. Det havde han aldrig troet, at han kunne. En anden er begyndt at læse bøger for første gang i sit liv, fortæller Bjarne Larsen.

- Flere har fået mod på mere uddannelse, og mange har bedt om flere dansk-kurser, og de kommer her i foråret eller senest til efteråret, siger han.

Aarhus Sporveje bruger ledige som vikarer, når de faste medarbejdere er på kursus. Sporvejene får lønkompensation af kommunen ifølge en særlig ordning, der hedder rotationsordning.

Ordningen er til fordel for alle parter, fordi flere af vikarerne er endt med fast arbejde hos sporvejene.