Hver 20. patient på skadestuen er smittet med multi-resistente bakterier

Danske forskere har for første gang undersøgt omfanget af smitte med multi-resistente bakterier.

Christian Backer Mogensen (tv.) er professor og overlæge på Sygehus Sønderjylland og er én af forskerne bag undersøgelsen. (Foto: Hanne Høier © DR Syd)

Multi-resistente bakterier er bakterier, som er meget svære at behandle med medicin.

Fem procent af patienterne på landets skadestuer har multi-resistente bakterier. Det viser en ny undersøgelse, som eksperter fra Sygehus Sønderjylland står bag.

Undersøgelsen er baseret på otte skadestuer rundt om i landet.

Personalet skal være opmærksomme

Christian Backer Mogensen er overlæge på Sygehus Sønderjylland og er en af forskerne bag undersøgelsen. Han siger, at undersøgelsen kræver handling.

- Jeg synes, det er så mange, at vi er nødt til at være bevidste om, at det ikke må sprede sig. Hverken på sygehusene eller ude i samfundet, siger han.

Ifølge Christian Backer Mogensen er sygehusets personale nu blevet instrueret i, hvordan de skal være særligt opmærksomme, når de har kontakt med patienterne.

Bakterier kan komme fra udlandsrejser

Ifølge Christian Backer Mogensen kan smitten starte, hvis en patient for eksempel har været i Asien, kommer hjem med resistente bakterier og får en svær urinvejsinfektion.

Det er første gang, at danske forskere undersøger omfanget af smitte med multi-resistente bakterier.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at flere vil dø af multi-resistente bakterier end af kræft om 15 til 20 år.

Nedenfor kan du se en video, hvor Christian Backer Mogensen fortæller om undersøgelsen.

Undersøgelsen

  • Forskerne har undersøgt, hvor udbredte multi-resistente bakterier er. De har undersøgt patienter på otte skadestuer fordelt på fire regioner i Danmark.

  • 5117 patienter er frivilligt blevet undersøgt for bakterierne, når de er ankommet til skadestuen.

  • Sygehus Sønderjylland og sygehusene i Odense, Aalborg, Hjørring, Aarhus, Herning, Køge og Slagelse har deltaget i projektet.

  • Forskere har fået 3,5 millioner kroner af Sundheds- og Ældreministeriet og Region Syddanmark til undersøgelsen.Kilde: Sygehus Sønderjylland

Facebook
Twitter