Hver 9. offentligt ansat har været syg af stress

Ansatte på mange offentlige arbejdspladser lider af stress. Hver niende offentligt ansatte har været syg af stress i løbet af det seneste år, viser ny undersøgelse.

Mange ansatte i kommuner og regioner er nødt til at melde sig syge på grund af stress. (Arkivfoto) (© Colourbox)

 

Ansatte på mange offentlige arbejdspladser lider af stress. Hver niende offentligt ansatte har været syg af stress i løbet af det seneste år, viser ny undersøgelse.

Når chefer og ansatte taler dårligt med hinanden er der langt større risiko for, at de ansatte bliver så stressede, at de må melde sig syge.

Det viser en ny undersøgelse, skriver Avisen.dk.

Undersøgelsen viser også, der er langt større risiko for, at de ansatte bliver syge af stress, hvis ledelsen ikke reagerer, når arbejdsmiljøet er dårligt.

Man skal ikke blive syg af sit job

Undersøgelsen er lavet blandt 2700 ansatte i kommuner og regioner.

Pædagogernes fagforening BUPL har været med til at lave undersøgelsen, og formanden for BUPL, Elisa Rimpler Bergmann, er rystet over resultatet.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man skal blive syg på grund af sit job, siger hun til Avisen.dk.

Ansatte skal have indflydelse på jobbet

Ole Gunni Busck forsker i arbejdsmiljø på Aalborg Universitet. Han mener, at undersøgelsen viser, at ansatte skal have indflydelse på deres arbejde, hvis der skal være et godt arbejdsmiljø:

- Tallene her understreger, at medindflydelse og dialog mellem medarbejdere og ledelse er det helt basale i et godt psykisk arbejdsmiljø, siger han.

Kommunernes Landsforening siger, at det er en opgave for ledelsen og de ansatte på hver enkelt arbejdsplads at sørge for et godt arbejdsmiljø.

Vil tale om psykisk arbejdsmiljø til foråret

Men både BUPL og sygeplejerskernes fagforening Dansk Sygeplejeråd mener, at det er forkert at give ansvaret for arbejdsmiljøet til hver enkelt arbejdsplads.

I stedet mener de to fagforeninger, at emnet skal med i forhandlingerne om nye overenskomster for en halv million offentligt ansatte til foråret.

 - Det psykiske arbejdsmiljø har så stor betydning for kvaliteten af det arbejde, der bliver udført, at man ikke bare kan skubbe hele ansvaret ud på de enkelte arbejdspladser.

- Det er noget, vi skal tale om centralt, siger Grethe Christensen fra Dansk Sygeplejeråd til Avisen.dk.

/ritzau/

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve