Hver anden virksomhed har en senior-ordning

En ny undersøgelse viser, at hver anden virksomhed gør en indsat for at holde ældre medarbejdere på arbejdspladsen.

65-årige Jørgen Mølgaard har en senior-ordning ved vindues- og dørproducenten Idealcombi, for så kan han holde til at arbejde flere år.

En senior-ordning er en aftale mellem en ansat og en arbejdsgiver om særlige forhold på jobbet, når den ansatte nærmer sig pensionsalderen.

En senior-ordning skal få ældre ansatte til at blive længere på arbejdspladsen.

Hver anden virksomhed har senior-ordninger eller en senior-politik. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet, Team Arbejdsliv og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Forsker: Arbejdspladser skal anerkende seniorer

Per H. Jensen er professor på Aalborg Universitet. Han har været med til at lave undersøgelsen, som omfatter cirka 2300 virksomheder.

Han siger, at det er vigtigt, at arbejdspladserne sørger for at anerkende seniorerne, så de føler sig velkomne.

- At man aktivt prøver at overtale dem til at blive længere og fortæller, at man ikke kan undvære deres kompetencer og sociale færdigheder. Hvis de gør det og laver en god ordning, så vil seniorerne også vælge at blive, siger han.

Dansk Erhverv: Virksomheder kan gøre mere

Peter Halkjær er arbejdsmarkedschef ved Dansk Erhverv. Han siger, at virksomhederne kan gøre mere for at holde på de ældre medarbejdere.

- Jeg tror, at der er rigtig mange virksomhedsejere, der kunne være interesserede i at fastholde deres medarbejdere, men som tager for givet, at de bliver, siger han.

Ifølge Peter Halkjær gør virksomhederne dog en aktiv indsats for at holde på de ældre medarbejdere, hvis de har problemer med at rekruttere folk.

Nedenfor kan du se, hvor stor en del af virksomhederne i undersøgelsen, der gør en indsats, for at medarbejdere over 55 år bliver på arbejdspladsen.

Senior-politik og senior-ordninger

  • En senior-politik er retningslinjer for de forhold, som en virksomhed tilbyder ældre ansatte.

  • Målet for seniorpolitikken er at fastholde de ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet lige før eller efter pensionsalderen.

  • Senior-politik og senior-ordninger gør det muligt at tage hensyn til den enkelte medarbejders behov, når tidspunktet for efterløn eller pension nærmer sig.

  • Både den ansatte og arbejdsgiveren kan tage initiativ til en seniorordning.

  • Senior-ordningen kan for eksempel være en aftale om kortere arbejdstid eller ekstra feriedage.Kilde: FOA, Dansk Industri og Djøf