I dag har vi brugt Jordens ressourcer for 2018

I dag har vi allerede brugt så mange af Jordens ressourcer, at Jorden ikke kan nå at gendanne dem på et år.

I dag overskrider vi forbruget af ressourcer, som Jorden kan nå at gendanne på et år. (Foto: Illustration af Ingeborg Toft Munk © sCANPIX)

Jorden har en række forskellige ressourcer, som vi mennesker bruger til forskellige ting.

Men vi mennesker bruger alt for mange af disse ressourcer. Faktisk har vi i dag brugt alle de ressourcer, som jorden kan nå at gendanne på et år.

Dagen kaldes Earth Overshoot Day, og i år falder dagen tidligere end nogensinde før.

Danmark bruger mange ressourcer

Det er især rige lande, der bruger ressourcerne. Hvis alle levede som i Danmark, ville Earth Overshoot Day for eksempel ligge den 28. marts.

Bo Øksnebjerg er generalsekretær hos WWF Danmark. Han siger, at Danmarks forbrug er steget meget hurtigt.

- Hvis hele verden levede som os, ville vi bruge ressourcerne for 4,2 jordkloder i år. Sidste år var det 3,6 jordkloder. Dengang lå vi på en 18. plads. Så vores forbrug er steget helt vildt i år, siger han.

Fattige lande bruger færre ressourcer

Vietnam er det land, som bruger færrest ressourcer. Hvis hele jorden havde samme forbrug som Vietnam, ville vi først nå Earth Overshoot Day den 21. december.

Birgitte Lesanner er chef for Greenpeace Danmark. Hun siger, at vi her i Danmark ikke mærker konsekvenserne af verdens overforbrug. Men det gør mennesker i de fattige lande, siger hun.

- Det er ikke mig, der sidder på kontor i Danmark, der er sårbar overfor forurening i havene og ekstreme vejrforhold, siger hun.