Ikke alle kommuner sorterer plastikaffald fra husstande

EU har et mål for, hvor meget plastik der skal genbruges. Men kun nogle kommuner sorterer plastikaffald. Og de gør det forskelligt.

Kommunerne skal have særlige anlæg, der kan sortere plastikaffald. (Foto: Anders Davidsen © dr)

I Danmark bliver der produceret cirka 300.000 ton plastik om året. 36 procent bliver genbrugt.

Men inden 2025 skal danskerne genbruge 50 procent af plastikaffaldet. Det er et krav fra EU. Plastik er nemlig mange år om at blive nedbrudt i naturen.

Det er dog kun 74 af landets 98 kommuner, der sorterer plastikaffald fra husstande. Det viser en ny opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Kommunerne sorterer på syv forskellige måder

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet sorterer de 74 kommuner plastaffaldet på syv forskellige måder.

Thomas Budde Christensen er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC. Han siger, at det spænder ben for genbrug af plastik.

- Hvis vi skal genanvende det til nye produkter og smartere produkter, så skal vi være bedre til at få vores affalds-sortering lavet på en måde, så vi får renere plastik-fraktioner ud, som virksomhederne kan lave nye produkter af, siger han.

Minister vil have ens sortering i hele landet

Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) er miljø- og fødevareminister. Han siger, at vi er nødt til at sortere affaldet mere ensartet, hvis vi vil gøre affaldet til en resurse.

Jakob Ellemann-Jensen vil nu samle erhvervslivet, interesseorganisationer og kommunerne for at finde den bedst mulige løsning.

Christina Busk er miljøpolitisk chef for brancheforeningen for danske plastvirksomheder. Hun siger, at virksomhederne skal blive bedre til at designe produkter, så de lettere kan genanvendes.

Nedenfor kan du se en film om, hvordan plastik blev opfundet, og hvorfor det er en udfordring for os i dag.

Sortering af plastikaffald

  • Når man sorterer plastikaffald, er der ofte flere trin.

  • Jo flere trin, der er i affaldssorteringen, jo dyrere bliver det genanvendte produkt.

  • En almindelig colaflaske består eksempelvis af tre dele, som man skal finde ud af at adskille, rense og sortere: En flaske, et låg og etiketten.

Facebook
Twitter