Influenza-vaccination kan øge ældres chance for at overleve

En vaccination mod influenza har mere end én effekt. Den øger også ældres chance for at overleve, hvis de bliver indlagt på et sygehus.

En influenza-vaccine øger ældre personers chance for at overleve, hvis de bliver indlagt på et sygehus. Arkivfoto. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

En vaccination er en indsprøjtning, som kan sørge for, at en person ikke bliver syg af en bestemt sygdom.

I Danmark kan ældre over 65 år få en gratis vaccination mod sygdommen influenza.

En ny undersøgelse viser, at en vaccination mod influenza også øger ældre personers chance for at overleve, hvis de bliver indlagt på sygehuset efter en trafikulykke eller på grund af alvorlig sygdom.

Patienter med en vaccination klarer sig bedre

Undersøgelsen er lavet af Aarhus Universitet, og cirka 90.000 personer over 65 år har medvirket.

Christian Fynbo Christiansen er lektor på Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital. Han har været med til at lave undersøgelsen.

Han siger, at ældre patienter med en influenza-vaccination klarer sig bedre under en indlæggelse. Der er færre dødsfald og alvorlige følger blandt de patienter.

Kun lidt over halvdelen af 65-årige er vaccineret

Undersøgelsen viser, at ældre med en vaccination har otte procent mindre risiko for at dø i det første år efter en indlæggelse. Derudover har de 16 procent mindre risiko for at få blødninger og blodpropper i hjernen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle over 65 år vaccineres for influenza. Men det er kun lidt over halvdelen, der følger anbefalingen.

Både Christian Fynbo Christiansen og Foreningen Ældre Sagen håber, at den nye undersøgelse kan være med til, at flere ældre vælger at få en vaccination.

Influenza-vaccination

  • Undersøgelsen

  • 89.818 patienter over 65 år medvirker i undersøgelsen. De har overlevet en indlæggelse på en intensivafdeling på et sygehus i Danmark i perioden 2005-2015.

  • De kan have været indlagt efter en trafikulykke, efter en operation eller på grund af en alvorlig infektion.

  • Undersøgelsen viser, at der er færre dødsfald og alvorlige komplikationer blandt de patienter, der er blevet vaccineret mod influenza.

  • Sygdommen influenza

  • Influenza kan være særligt alvorligt for blandt andre ældre over 65 år.

  • Hvert år dør i gennemsnit mellem 1000 og 2000 personer i Danmark som følge af influenza.

  • Hvert år udvikles en influenza-vaccine, som forsøger at tage højde for, hvilke typer af influenzavirus der højst sandsynligt kommer i omløb i en given sæson.

  • Vaccinationen beskytter de fleste, men ikke alle.

  • Vaccinen er gratis for blandt andre personer, der på vaccinationstidspunktet er fyldt 65 år.Kilder: Aarhus Universitetshospital, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

FacebookTwitter