Jeg ville ønske, flere tog et dansk-kursus

Kun to ud af 220 ansatte på pølsefabrikken Tulip i Svenstrup har taget imod et tilbud om at blive bedre til at læse og skrive dansk. Tillids-repræsentanten ærgrer sig.

To af Tina Brunsgaards kolleger har været på kursus i dansk, så de blandt andet bedre kan indstille deres maskiner fra brunch-pølser til frankfurtere. (Foto: Foto: Privat)

I januar og februar spiser danskerne færre pølser end resten af året, derfor tilbyder Tulips pølsefabrik i Svenstrup hvert år de ansatte at komme på kursus i de kolde vintermåneder.

To af de ansatte har de seneste tre år været på kursus i dansk.

- Det startede med, at de tog en test, som viste, at de begge to var ordblinde, og så kom de på kursus, fortæller deres tillidsrepræsentant Tina Brunsgaard.

De indstiller selv maskinen

De to kvinder kom tilbage efter fire ugers kursus og var som helt nye mennesker.

- De er blevet mega-selvstændige personer, siger Tina Brunsgaard.

I dag kan kvinderne for eksempel selv indstille deres maskiner, når de skal skifte fra for eksempel brunch-pølser til frankfurtere.

- Der står jo en hel masse på deres skærm om, hvor mange gram maskinen er indstillet til – og nu kan de selv læse de ting, siger Tina Brunsgaard.

Mange går og gemmer sig

Tina Brunsgaard gik rundt i kantinerne på Tulip og talte med sine medlemmer om de to kvinders gode erfaringer.

- Jeg ved jo, at der er mange flere end de to, der har svært ved at læse og skrive. Men mange går og gemmer sig, siger hun.

Tina Brunsgaard opfordrede direkte flere til at tage imod tilbuddet om et dansk-kursus, men alle takkede nej.

- Jeg ville ønske, at flere ville tage på kursus. Ingen bliver for gammel til at lære nyt, og her på Tulip har vi ret til 14 dages uddannelse om året.

De kan bruge scanner-penne til lange tekster

De to kvinder er blevet så glade for kurserne, at de i år var af sted for tredje gang i fire uger.

Efter det første kursus fortalte den ene af kvinderne, at nu havde hun sendt sin første sms til sin datter, fortæller Tina Brunsgaard.

- Og nu er den anden kommet på Facebook. Det betyder bare så meget, siger hun.

De to kvinder har desuden fået hver en scanner-pen, så de kan scanne tekster og få dem læst højt. Scanneren kan de for eksempel bruge til at læse nyheder fra Tulip om ændringer i lønsedlerne eller nyheder om arbejdsmiljøet.

Scanner-pennene har de fået gennem kommunen, fortæller Tina Brunsgaard.