Jobcenter: Nyuddannede med handicap bør kende muligheder for støtte

Samfundet kan spare milliarder, hvis mennesker med et handicap kommer i arbejde. Derfor bør unge med et handicap allerede under studiet have brev om deres muligheder for støtte på arbejdsmarkedet.

Jobcentrene kan hjælpe mennesker med handicap i job, men mange kender slet ikke til mulighederne for støtte. (arkivfoto) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Kai Lundsteen fra Københavns Kommune arbejder med at få ledige med handicap i arbejde. Han siger, at der er flere gode ordninger, som kan hjælpe netop den gruppe ledige.

Men meget få kender til ordningerne, og det er ærgerligt, mener Kai Lundsteen, for der er milliarder af kroner at spare for samfundet.

Konsulentfirmaet COWI udgav i juni 2014 en rapport, som viste, at staten kunne spare 10 milliarder kroner, hvis bare én procent af alle danskere med et handicap kom i job.

Ministeriet kan skrive til de studerende

Kai Lundsteen mener, at alle med et handicap skal kende deres muligheder for at få job med støtte.

Han vil derfor anbefale, at Undervisningsministeriet sender et brev til studerende med et handicap, når de unge er tæt på at tage deres eksamen.

- Ministeriet har allerede alle adresserne, fordi ministeriet giver socialpædagogisk støtte til studerende med handicap, siger Kai Lundsteen.

Socialpædagogisk støtte kan være en computer med et program, som hjælper en ordblind med at stave og skrive, eller det kan være en specialstol til én med ondt i ryggen.

Støtten slutter, når de unge er færdige med studiet, og derfor er det ekstra vigtigt at informere de unge om jobcentrets mulighed for at hjælpe dem videre.

- I brevet kunne ministeriet fortælle de unge, hvilke muligheder de har for at få et job med støtte, foreslår Kai Lundsteen.

Mange kan få job med støtte fra jobcentret

Hvis de unge får brevet 3-4 måneder før, de er færdige med studiet, kan de sammen med jobcentret i god tid planlægge støtten, siger Kai Lundsteen.

- Så slipper de for at være ledige i flere måneder, inden tingene er på plads, siger han.

Jobcentret kan for eksempel hjælpe med personlig assistance til at læse korrektur på en ingeniørs arbejdspapirer, hvis ingeniøren er ordblind. Personlig assistance kan også være hjælp til at skrive rapporter for en blind psykolog.

Jobcentret kan også hjælpe med en kørestol eller en computer med særlige programmer for mennesker med et handicap. Eller de kan komme i arbejde gennem ’isbryderordningen’, hvor nyuddannede får et job med løntilskud i op til et år.

- Ordningen har eksisteret siden 1998, og en evaluering viste, at over 90 procent fik arbejde efter jobbet med løntilskud, siger Kai Lundsteen.

DR Ligetil har spurgt undervisningsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) om idéen, men hun henviser til, at det er jobcentrenes opgave sammen med Ungdommens Uddannelsesvejledning.