Kontanthjælpsmodtagere går glip af millioner af kroner til tandpleje

Op imod 170 millioner kroner, som skulle hjælpe kontanthjælpsmodtagere til at betale for tandlægen, bliver aldrig brugt.

Det er stadig for dyrt for kontanthjælpsmodtagere at gå til tandlæge. (Foto: Jeppe Bjoern Vejloe © Scanpix)

Det gør ondt, og det er svært at få et job, når smilet viser en stribe rådne tænder. Derfor har politikerne sat 500 millioner kroner til side til, at kontanthjælpsmodtagere kan få tilskud til at gå til tandlæge.

Men nye tal, som DR Nyheder har fået fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, viser, at næsten halvdelen af pengene ikke er brugt.

Om en måned slutter ordningen, og så er kontanthjælpsmodtagerne gået glip af op imod 170 millioner kroner.

Formand: Deres egen regning er for stor

Dansk Socialrådgiverforening mener, at ordningen er sat forkert sammen. Kontanthjælpsmodtagere over 25 år skal nemlig selv betale op til en tredjedel af tandlægeregningen plus et grundbeløb på 600 kroner.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener, at kontanthjælpsmodtagerne ikke har råd til selv at betale så meget.

- Det kan svare til mange tusinde kroner, de skal lægge ud for en tandlægeregning. Det er ikke et realistisk beløb, siger Majbrit Berlau.

De går for sent til tandlæge

Formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, mener, at mange kontanthjælpsmodtagere ikke tør gå til tandlæge, fordi de selv skal betale en del af regningen.

Konsekvensen er, at de først går til tandlæge, når smerterne bliver umulige at holde ud. Men på det tidspunkt er det ofte både dyrere og mere kompliceret at hjælpe dem.

- I stedet for at lave en fyldning til 800-1000 kroner, kan jeg stå i situation, hvor jeg er nødt til at vælge en behandling, som enten kommer til at koste 4000 kroner, fordi der også er en rodbehandling oveni, eller helt at trække tanden ud, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

De kender ikke ordningen

Tilskudsordningen blev lavet af Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten i 2012.

Pernille Rosenkrantz-Theil (Socialdemokraterne) ærgrer sig over, at ordningen ikke fungerer.

- Vi bliver nødt til at finde en model, der virker. Det kunne være at gøre målgruppen mindre, mod at deres egenbetaling bliver sat endnu længere ned. Og så skal de kommunale sagsbehandlere være bedre til at oplyse borgerne om, hvad de har ret til, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det har du som kontanthjælpsmodtager ret til:

  • Hvis du er på kontanthjælp, kan du få op til 10.000 kroner i tilskud til din tandlægeregning.

  • Tilskuddet afhænger af din alder. 18-24-årige skal selv betale 600 kroner om året. Resten betales af det offentlige.

  • Det samme gælder for 25–29-årige, hvis de ikke får nogle ekstra penge af det offentlige, som for eksempel barsels-tillæg.

  • 30-årige og ældre skal selv betale 600 kroner om året. De skal derudover ogå betale 35 procent af resten af regningen, når tilskuddet er trukket fra.

  • 25-29-årige, der får ekstra penge fra det offentlige i form af tillæg, skal selv betale 600 kroner om året. De skal derudover også betale 35 procent af resten af tandlægeregningen.

  • Du behøver ikke, men du kan på forhånd søge kommunen om tilskud til at dække hele din tandlægeregning.

  • Hvis din tandlægebehandling koster over 10.000 kr. gælder som udgangspunkt de samme regler. Du skal stadig søge kommunen om forhåndsgodkendelse, og den bliver ikke altid givet.

  • Kilder: tandlaegeforeningen.dk og lov om aktiv socialpolitik

Facebook
Twitter