Kristian lærer ordblinde at tage en uddannelse

Kristian er meget ordblind, men han fik karakteren 9,3 i gennemsnit på HF og vil læse psykologi på universitetet. Samtidig giver han sine erfaringer videre til andre ordblinde.

Kristian Bjerre Andersen holder foredrag om at være ordblind i en verden, hvor det er et krav, at alle kan læse og skrive. (Foto: privat © DR Ligetil)

Kristian Bjerre Andersen har lært sig selv at stave sit eget navn udenad. Ellers kan han kun skrive og læse ord på 2-3 bogstaver.

- Mange ordblinde tager en praktisk uddannelse, men ordblinde kan nu få så meget støtte, at det er muligt at tage en akademisk uddannelse, siger Kristian Bjerre Andersen.

Han bruger programmer som CD-ORD og Dictus, som skriver, hvad han siger, og i sommer blev Kristian Bjerre Andersen færdig med HF.

Kristian kan ikke tage noter

Kristian fik karakteren 9,3 i gennemsnit på HF, og til sommer søger han ind på psykologi på Aalborg Universitet.

Kristian Bjerre Andersen er så ordblind, at han ikke kan tage noter, når læreren skriver på tavlen:

- På HF var jeg 100 procent med i timerne. Der var aldrig noget med, at jeg lige skulle tjekke min side på Facebook i timen.

Ordblinde skal være flittig for at tage en HF

Kristian tog sin HF i Nørre Nissum, hvor ordblinde kan tage en HF, som varer tre år i stedet for to år og dermed giver eleverne mere tid til at forberede sig på eksamen.

- Gennemsnittet for de ordblinde HF'ere i Nørre Nissum ligger over gennemsnittet for elever på HF i resten af landet, siger Kristian Bjerre Andersen.

Han tror, det betyder meget, at ordblinde støtter hinanden, så flere gennemfører en uddannelse:

- Man skal være flittig, hvis man vil have en gymnasial uddannelse som ordblind, men det kan altså godt lade sig gøre.

Kristain Bjerre Andersen er medlem af Nota, som er Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder.

Nota har oprettet et netværk for ordblinde studerende på videregående uddannelser, og det vil Kristian gerne være med i, hvis han kommer ind på universitetet.

Holder foredrag om at være ordblind

Lige nu læser Kristian matematik på voksenuddannelsescentret VUC i Aarhus. Samtidig arbejder han for Kompetencecenter for ordblinde.

Centret holder kurser for blandt andre forældre og lærere, som arbejder med ordblinde.

- Jeg rejser rundt i Danmark og fortæller, hvordan jeg har klaret mig i en verden, hvor det er et krav, at man kan læse og skrive, siger Kristian Bjerre Andersen.

- Jeg underviser og holder foredrag om it-redskaber og om, hvad man skal gøre for at tage en gymnasial uddannelse som ordblind. Jeg er glad for at give mine erfaringer videre, siger han.

Facebook
Twitter