Kviksølv i frisk tun kan skade børns hjerner

Fødevarestyrelsen anbefaler nu gravide og børn op til 14 år at undgå frisk tun. Fisken kan indeholde kviksølv, der skader hjernen.

Tun er lækker mad for eksempel som bøf eller i sushi. Men tun kan indeholde så meget kviksølv, at børns hjerner kan tage skade.

I mange år har vi fået at vide, at vi skal spise masser af fisk. Men nu advarer Fødevarestyrelsen mod friske rovfisk som tun og haj.

Problemet er, at fiskene kan have meget kviksølv i sig. Kviksølv kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.

Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen alle børn op til 14 år, gravide og kvinder, der gerne vil være gravide, til at lade være med at spise for eksempel bøffer af tun.

Pas også på med meget dåsetun

Tun på dåse kan også indeholde lidt kviksølv, derfor skal børn og gravide heller ikke spise ret meget dåsetun.

Børn under tre år bør hverken spise frisk tun eller tun på dåse.

- Det skyldes, dels at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, dels at selv et ret lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børns lave kropsvægt, siger Fødevarestyrelsen.

Vi skal spise andre fisk

Fødevarestyrelsen fraråder også gravide og børn at spise store rovfisk som gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar og rokke.

Til gengæld anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi spiser andre fisk som makrel, torsk og rødspætte.

Fiskene indeholder omega-3-fedtsyrer, som er vigtige for hjerners udvikling.

/ritzau/

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve