Leder skjulte, at han var ordblind

Det var pinligt for produktionsleder Claus Vingborg at indrømme, at han havde svært ved at læse og skrive.

Claus Vingborg skjulte, at han havde svært ved dansk og fik hjælp af sin kone til at skrive. Men en test viste, at mange andre på arbejdspladsen også havde svært ved dansk. (Foto: Mette Rask Jørgensen DR Nordjylland)

Claus Vingborg er produktionsleder hos Salling Plast i Ranum og havde længe skjult, at han er ordblind.

Men i efteråret besluttede lederne på hans arbejdsplads at teste alle medarbejdere i dansk. Da kom det frem, at Claus har problemer med at læse og stave.

Men testen viste også, at 17 af hans kolleger også var ordblinde. 40 andre havde også behov for at komme på kursus for at blive bedre til at læse, stave og bruge IT.

Han skrev ’regning’ i stedet for ’faktura’

Claus Vingborg syntes, det var pinligt, hvis han skulle indrømme over for sine kolleger og chefer, at han havde svært ved at stave.

- En ting var at skulle sige det til min direktør, men jeg har jo 15 mand under mig, som også skulle have at vide, at der var noget, jeg ikke var så god til, siger han til DR Nordjylland.

Claus Vingborg forsøgte altid at skrive ord, han kunne stave til som for eksempel regning i stedet for faktura.

- På et tidspunkt skulle jeg skrive en længere tekst, som skulle hænges op på vores informationstavle. Da ringede jeg hjem til min kone for at spørge hende, hvordan det nu lige var, at man stavede til det, siger Claus Vingborg.

Nu laver Salling Plast manualer som små videoer

Ledelsen hos Salling Plast har ændret flere ting, siden den fandt ud af, at så mange ansatte har problemer med at læse og stave.

De ansatte kan nu for eksempel se manualer på en lille video i stedet for at skulle læse dem.

Og så taler ledelsen og de ansatte på Salling Plast meget mere åbent om problemerne.