Mange børn er bagud allerede ved skolestart

Mere end hvert 7. barn er langt dårligere end sine jævnaldrende kammerater til blandt andet sprog og matematik, når børnene begynder i skolen.

Nogle børn på 4½ år taler dårligere dansk end et gennemsnitligt barn på 3 år, viser en undersøgelse. (arkivfoto) (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Omkring 9000 børn mellem 0 og 6 år er blevet undersøgt af forskere fra blandt andet Rambøll, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Undersøgelsen viser, at de 15 procent svageste børn har et meget dårligere sprog end deres kammerater.

Når børnene er 4½ år, taler de dårligere dansk end en gennemsnitlig 3-årig, skriver Politiken.

Professor: Vi har brug for flere voksne i institutionerne

De 15 procent svageste børn er også dårligere end deres kammerater til matematik og til at begå sig socialt med for eksempel kammerater.

Børnene er ofte vokset op med enlige mødre, mødre med korte uddannelser og mødre, som har en ikke-vestlig baggrund.

Hvis børnene skal blive bedre, skal daginstitutionerne have flere ansatte, mener Dion Sommer, der professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

- Virkeligheden er, at man ikke kan have ordentlig sprogkvalitet, specielt over for de børn, som har mest brug for det, når normeringerne er så dårlige, som de er mange steder, siger Dion Sommer.

Forældre kan styrke børnene ved at stille spørgsmål

Dorthe Bleses er professor ved TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet. hun mener, at både pædagoger og forældre kan styrke børnene.

- De skal stille dem spørgsmål om de ting, de ser på deres vej. Og de skal stille åbne spørgsmål, der giver plads til, at børnene kan fortolke og spørge tilbage, siger hun til Politiken.

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) skriver i en mail, at det er alarmerende, at der allerede i 3-års alderen er så store forskelle på børns kompetencer.

/ritzau/