Mange tosprogede får lavere karakterer i gymnasiet

Elever med en udenlandsk baggrund får i gennemsnit 1,2 karakterpoint lavere karakterer end etnisk danske elever i gymnasiet.

En professor mener, at tosprogede elever skal spredes på flere gymnasier, for at de kan klare sig bedre. (arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at tosprogede elever i gennemsnit klarer sig dårligere end etnisk danske elever i gymnasiet.

Tallene viser, hvilke karakterer eleverne fik på de gymnasiale uddannelser i perioden 2013-2015, skriver Jyllands-Posten.

Etnisk danske elever fik i gennemsnit karakteren 7, mens tosprogede elever fik 5,8.

Forskellen er tydelig, når børnene er små

Andreas Rasch-Christensen er forskningschef ved VIA University College. Han mener, at forskellen på 1,2 karakterpoint er markant.

- Vi kan helt ned i daginstitutionerne spore, at disse børn halter efter deres jævnaldrende, siger han til Jyllands-Posten.

- Det gab har man desværre aldrig fået lukket i folkeskolen og ungdomsuddannelserne, siger han.

Professor vil sprede eleverne på flere skoler

Professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet mener, at tosprogede elever skal spredes på flere folkeskoler og gymnasier, så eleverne kan blive dygtigere ved at gå i klasse med flere etnisk danske elever.

- Man skulle tro, at det kunne lykkes at rette op på de ting, når børnene ofte er født i Danmark, har gået i dansk børnehave og skole og er blevet erklæret egnet til gymnasiet, siger Niels Egelund.

- Det gør det også for nogle, ikke mindst pigerne, men som en gennemsnits-betragtning ser det ikke kønt ud, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk