Mange unge stemmer ikke ved valg til Europa-Parlamentet

I 2014 stemte 38 procent af de 18-24-årige i Danmark ved valget til Europa-Parlamentet. Det er et demokratisk problem, siger forsker.

Europa-Parlamentet er EU 's parlament. I år skal alle EU-lande vælge medlemmer til Europa-Parlamentet. I Danmark er valget den 26. maj.

Cirka 100.000 unge i Danmark har ret til at stemme for første gang, når der er valg til Europa-Parlamentet. Men mange af dem vil formentlig ikke stemme.

Det var nemlig kun 38 procent af de 18-24-årige vælgere, der stemte ved det seneste europaparlaments-valg i 2014.

Valg til Europa-Parlamentet

I maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet, som er EU's parlament. I Danmark er valget den 26. maj.

Se Tema

Forsker: Det er et demokratisk problem

I Danmark stemte 56 procent af alle vælgere til europaparlaments-valget i 2014, mens 64 procent af vælgerne over 55 år stemte.

Kasper Møller Hansen er valgforsker ved Københavns Universitet. Han siger, at det er et demokratisk problem, at så få unge stemmer ved europaparlamentets-valget.

- Vi får en skæv sammensætning af politikere, da det ikke er personer, som hele befolkningen har valgt. Hvordan kan man sige, at man repræsenterer folket, hvis kun få har stemt, siger han.

I gennemsnit stemte 28 procent af de unge ved valget i 2014

Ifølge Kasper Møller Hansen vil mange unge måske glemme valget til Europa-Parlamentet, fordi der er folketingsvalg ti dage senere, og det vil dominere i medierne.

De danske unge stemmer dog mere end gennemsnittet af de 18-24-årige europæere. Blandt dem var det 28 procent , der stemte ved valget i 2014.

Men der er stor forskel på landene. I Belgien er det obligatorisk at stemme, så her stemte 90 procent af de unge, men i Slovakiet stemte kun seks procent af de 18-24-årige.

Ovenfor kan du se en video om, hvordan Europa-Parlamentet påvirker din hverdag. Nedenfor kan du læse mere om Europa-Parlamentet.

Nedenfor kan du også undersøge, hvad forskellige ord om EU betyder. Skriv ordet i det hvide felt og vælg derefter ordet på listen, der kommer frem.

EU-ordbog

Søg på det EU-ord, du ikke forstår

Om EP-ordbogen

EP-ordbogen er lavet af Simone C. Møller, Per Bang Thomsen og Johs. Wehner.

Hvis du synes, der mangler et ord, så skriv til Per Bang Thomsen

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET

  • Borgerne i de enkelte EU-lande vælger deres lands medlemmer til parlamentet hvert femte år.
  • I år skal borgerne i EU-landene vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet for perioden 2019 til 2024.
  • Valget foregår mellem den 23. maj og den 26. maj. I Danmark er valget den 26. maj.
  • Europa-Parlamentet har i øjeblikket 751 medlemmer. 13 medlemmer er valgt i Danmark.
  • I år skal Danmark vælge 14 medlemmer til Europa-Parlamentet. 13 medlemmer starter i parlamentet den 2. juli. Men nummer 14 starter først, når Storbritannien forlader EU. Det er endnu uvist, hvornår det sker. Foreløbig er det senest den 31. oktober 2019.
  • Europa-Parlamentet behandler og vedtage EU's love sammen med EU-landenes ministere.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve