Mark Peters mistede benene i Helmand

Det kan være meget svært at vende tilbage til livet, når man er blevet hårdt såret i krig. Men Mark Peters gav ikke op. Det handler om at få det bedste ud af sit handicap, siger han.

Mark Peters mistede begge ben, da han trådte på en mine under en patrulje i Afghanistan. (© DR)

Den 12. november 2009 ændrede Mark Peters' liv sig fuldstændig.

Mark Peters var udsendt som soldat i Helmand-provinsen i Afghanistan. Dagen startede som en ganske almindelig dag ligesom alle andre.

- Vi skal ud på patrulje, og vi kommer længere nordpå, end vi plejer. Det er et sted, vi ikke har været før. Vi får en dårlig fornemmelse og rigtigt nok, så angriber Taliban os. Vi kæmper lidt og vil så vende hjem, siger Mark Peters.

Jorden giver efter

Tingene går dog ikke helt som planlagt. Da Mark krydser en grøft, giver jorden efter. Han har trådt på en mine.

- Det første jeg mærker, er smerten. Jeg sidder oven på en røg-granat, der er gået af. Den giver en masse varme. Jeg vil bare gerne væk og kalder på mine kammerater. Jeg prøver at få fokus over på dem og væk fra smerten, fortæller han.

Svært at vende tilbage til livet

Mark Peters mister begge sine ben og en tommelfinger ved eksplosionen.

Han vender hjem til Danmark. Her forsøger han også at vende hjem til livet, men det er en kæmpe udfordring.

- Det er svært. Der er mange ting, som jeg skal lære igen. Ting, som før var nemme rutiner. At spise med en gaffel er pludselig svært uden min tommelfinger. At lave mad kræver pludselig et stort psykisk overskud, fortæller han.

Genoptræning og nyt job

Men Mark Peters lader sig ikke slå ud.

- Med tiden bliver alle de små ting til sejre, siger han. I dag er han i gang med genoptræning, og han er startet i et nyt job.

- Status er, at jeg nu kan gå med to stokke. Jeg går så meget som muligt og dropper kørestolen. Den bruger jeg kun, når jeg skal på lange ture, siger Mark Peters.

Repræsenterer Danmark igen

Samtidig har han sat sig et nyt mål. Han vil repræsentere Danmark igen, ligesom han gjorde som soldat. Denne gang ved handicap-OL, de paralympiske lege.

- Det giver mig et mål med livet, et formål og en motivation. Før var det at træne noget, man gjorde for at blive en god soldat. Nu er det for at holde kroppen i gang og nå nye mål.

Marks råd til andre: Klø på!

Mark Peters giver ikke op. Hans råd til sårede soldater og andre handicappede er:

- Klø på. Det er kun så slemt, som man selv gør det til. Det handler om at få det bedste ud af sit handicap.

Mød Mark Peters på DR1

Du kan møde Mark Peters i programmet "Med livet som indsats" på DR1 i aften klokken 19. Her kan du høre, hvordan sårede soldater og de dræbte soldaters familier kommer videre med livet.

Du kan også møde udsendte soldater i Afghanistan live, når programmet stiller om til Camp Price.

Programmet varer to timer.

Facebook
Twitter