Minister: Vi risikerer at tabe dygtige medarbejdere

Erhvervs- og vækstministeren siger, at det er et problem, at mange voksne har svært ved at læse og skrive dansk. Han vil tage problemet op i regeringen til efteråret.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen vil drøfte problemet med de mange usikre læsere med undervisnings- og beskæftigelsesministeren. (arkivfoto) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Op imod 600.000 voksne danskere har svært ved at læse for eksempel en brugsvejledning eller en køreplan.

Det viste en undersøgelse i 2013, og problemet bliver større i de kommende år, hvor mennesker på arbejdsmarkedet skal kunne læse og skrive mere, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

- Den digitale revolution stiller krav om, at vi kan fundamentale ting som at læse og skrive, siger ministeren.

- Derfor risikerer vi at tabe dygtige medarbejdere, fordi de har svært ved at klare udfordringerne med at læse og skrive, siger Troels Lund Poulsen.

Han vil tale med andre ministre om problemet

Erhvervs- og vækstministeren vil drøfte problemet med de usikre læsere med undervisningsminister Ellen Trane Nørby og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

- Det bliver også et omdrejningspunkt, når jeg til efteråret kommer med mine tanker om, hvordan vi hjælper erhvervslivet med at blive klar til fremtidens arbejdsmarked, siger Troels Lund Poulsen.

Han mener for eksempel, at tilbuddene om kurser i dansk skal være mere synlige for virksomhederne.

Vores konkurrenceevne er truet

Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, er også optaget af, at så mange voksne har svært ved at læse og skrive. Hun mener, at de svage danskkundskaber kan true vores konkurrenceevne.

- I gamle dage var det bare på med gummihandsken og ikke noget med at læse brugsvejledninger eller manualer. Men nu er vi i hård konkurrence med udlandet og har brug for ansatte, der kan læse og skrive og regne, siger hun.

- Hvis en virksomhed har mange ansatte, som har svært ved at læse for eksempel en brugsvejledning til en maskine, så er der stor risiko for fejl. Derfor er det en trussel mod vores konkurrenceevne, at så mange har svært ved dansk og matematik, siger hun.

Mange ledige 3F'ere har svært ved dansk

Fagforbundet 3F har længe været klar over, at mange medlemmer har svært ved dansk.

- Vi har arbejdet med den udfordring i 10-15 år, siger 3F’s formand, Per Christensen.

- Vi kan også se det blandt vores ledige medlemmer, at mange af dem har brug for at blive bedre til dansk for at få et job eller en uddannelse, siger han.

3F er netop nu blevet en del af et projekt, som den kommende tid sender tusindvis af kommunalt ansatte på danskkurser.

Projektet er finansieret af Den Kommunale Kompetencefond og er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening, fagforbundet FOA og 3F.