Mobbede børn bliver også mobbet som voksne

Hvis man som barn er blevet mobbet, har man også større risiko for at blive mobbet som voksen. Det viser en ny undersøgelse.

Børn, der bliver mobbet i skolen eller i fritiden, bliver også oftere mobbet, når de bliver voksne. Det viser en ny undersøgelse. (Arkivfoto) (Foto: © Sanja Gjenero, Stock Xchng)

 

Hvis man som barn er blevet mobbet, har man også større risiko for at blive mobbet som voksen, viser en ny undersøgelse.Foca er et forskningscenter for unges uddannelses- og arbejdsliv. Forskningscentret har lavet en undersøgelse om mobning:

- Der ses en klar risiko for, at det gentager sig, når man kommer ud i arbejdslivet, hvis man allerede som barn har været mobbet, siger Thomas Lund fra Foca.

Mobning er dyrt for samfundet

Forskerne har talt med 3600 personer, der alle er født i 1989.

Resultatet er blandt andet, at drenge bliver oftere mobbet end piger. Voksne fra lavere socialgrupper bliver også mobbet oftere end voksne med en længere uddannelse. 

Mobningen kan betyde, at en person oftere forlader en ungdomsuddannelse inden eksamen, og at personen senere i livet oftere melder sig syg på arbejdet.

Ifølge Foca kan mobning koste op mod ti milliarder kroner hvert år i sygemeldinger og pension, og det koster endnu flere penge, hvis en mobbet person ikke får taget en ungdomsuddannelse.

Det er afgørende med en tidlig indsats

I Landsforeningen Voksenmobning, 'Nej tak', genkender formand Gitte Søndergaard undersøgelsens resultat:

- Alle har en vilje i sig til at forfølge deres mål i livet. Men hvis viljen knækkes ved mobning, og du ikke får den rette støtte i rette tid, så bliver det sværere at klare sig, siger hun.

- Det er logisk, at en tidlig indsats er afgørende. Alligevel har det her ikke den store politiske bevågenhed, siger Gitte Søndergaard.

/ritzau/