Nu får alle ledige tilbudt en læse-test

Flere ledige kan komme i arbejde eller uddannelse, hvis de bliver bedre til at læse dansk. Derfor tilbyder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering inden sommer alle ledige en læse-test.

Unge ledige i fem kommuner har taget en test for at se, hvor gode de er til at læse. Nu bliver testen et tilbud til mindst 240.000 ledige. (arkivfoto) (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Unge ledige i fem kommuner har i vinter prøvet en ny læse-test.

Testen viser, om den ledige har brug for flere test eller kurser for at blive bedre til at læse og skrive.

Om få måneder får alle ledige mulighed for at tage testen. Det betyder, at mindst 240.000 ledige kan teste sig selv i dansk.

- Vi vil gerne have flere til at søge hjælp til at blive bedre til at læse, fordi det giver dem bedre chancer for at få et job og en uddannelse, siger Anders Søberg fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.

De syntes, testen var svær

Jobcentrene i kommunerne Lolland, Roskilde, Kerteminde, Assens og Brønderslev tilbød som de første i december ledige under 30 år at tage testen.

- Flere af de unge syntes, at testen var svær. Det viser jo, at mange har et behov for at blive bedre til at læse, siger Anders Søberg.

- Derfor tilbyder vi nu også testen til jobcentre i hele landet og til ledige i alle aldre, siger han.

Testen tager ti minutter

Du kan selv tage testen fra din egen computer på hjemmesiden www.selvtest.nu

Testen tager 10 minutter, hvor du skal klikke med musen på det rigtige ord i tekster som denne:

”Peter bor på landet. Han/hun/de/det tager toget på arbejde.”

Når de ti minutter er gået, får du straks at vide, hvordan testen gik. Du får også links til steder, hvor du kan tage kurser og blive bedre til at læse.

Testen er udviklet af Center for Læseforskning ved Københavns Universitet, fordi politikerne bag finansloven 2012 ville styrke indsatsen for ledige, der har svært ved at læse og skrive.