Ny aftale skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse

Et flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, som afsætter 2,3 milliarder kroner til at få flere elever på erhvervsskolerne.

Undervisningsminister Merete Riisager (Liberal Alliance) er overbevist om, at en ny aftale vil få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

En erhvervsuddannelse er en praktisk ungdomsuddannelse, der er rettet mod et bestemt job. For eksempel murer, frisør eller kok.

Der er stort behov for, at flere tager en erhvervsuddannelse. Derfor har et flertal i Folketinget nu lavet en aftale, der skal få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Aftalen afsætter 2,3 milliarder kroner til erhvervsskolerne over de næste fire år. Det siger undervisningsminister Merete Riisager (Liberal Alliance).

Færre søger ind på en erhvervsuddannelse

I 2015 blev der lavet en reform af erhvervsskolerne. Den skulle få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Men siden 2015 er antallet af elever på erhvervsskolerne faldet.

Faktisk var der 27 procent færre elever, der startede på en erhvervsskole i 2017 i forhold til 2014 ifølge Undervisningsministeriet.

Merete Riisager er overbevist om, at den nye aftale vil få flere elever til at søge ind på en erhvervsuddannelse.

Direktør glæder sig over fokus i folkeskolen

Lars Kunov er direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier. Ifølge ham er aftalen et klart signal om, at politikerne virkelig prioriterer erhvervsuddannelserne.

- Det kommer til at batte, at der kommer et meget kraftigt fokus i folkeskolen med valgfag og nogle signaler til kommunerne om, at man vil måle på, om de har succes med at få de unge på erhvervsuddannelser, siger han.

Louise Pihl er underdirektør i Dansk Byggeri. Hun siger, at Dansk Byggeri er glade for, at indsatsen nu skal op i gear, så flere både helt unge og lidt ældre vælger en erhvervsuddannelse.

Nedenfor kan du se eksempler på initiativer i den nye aftale, der skal få flere til at vælge en erhvervsskole efter folkeskolen.

Initiativer i ny aftale om erhvervsskoler

  • Elever i folkeskolen skal til en obligatorisk eksamen i et praktisk fag.

  • Elever i 7.-9. klasse får mulighed for at tage valgfag på en erhvervsuddannelse.

  • Kommuner kan få et økonomisk tilskud, hvis de flytter kommunens 10. klasser til en erhvervsskole.

Facebook
Twitter