Ny butik vil have os til at smide mindre mad ud

I dag åbner Danmarks første butik med varer, som andre butikker ville smide ud. Varerne kan være bulede dåser eller brød, som er tæt på at blive for gammelt.

Frivillige i Folkekirkens Nødhjælp har haft travlt med at sætte varer på hylderne i Danmarks første butik for overskudsmad. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Hvert år smider vi 700.000 ton mad ud i Danmark. Meget af maden ryger i skraldespanden i hjemmene, men en fjerdedel af maden bliver smidt ud af butikker.

Butikkerne smider for eksempel mad ud, hvis bananerne er blevet brune, dåsetomaterne har fået en bule, eller rugbrødet er tæt på at blive muggent.

En ny butik vil sælge al den mad, som andre butikker smider ud. Butikken åbner i dag på Amager i København.

Du kan købe ris og fastelavnsboller

Folkekirkens Nødhjælp står bag den nye butik, fortæller projektleder Bassel Hmeidan:

- Der er en stor interesse for at mindske madspild, og derfor vil vi give folk mulighed for at købe det, siger han.

Butikken sælger kun mad, der overholder reglerne om fødevaresikkerhed. I dag kan man for eksempel købe almindelig ris, der ved en fejl er blevet pakket i poser til grødris.

Man kan også købe fastelavnsboller, der ikke fejler noget, men som ikke sælger godt efter fastelavn.

Overskuddet går til fattige

Pengene fra butikken går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i udviklingslande.

Hvis butikken bliver en succes, har organisationen planer om at åbne flere butikker.

- Hvorfor ikke? Det giver jo god mening, siger Bassel Hmeidan.

Se video fra den nye butik:

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve