Nye partier bryder regler om vælger-erklæringer

To nye partier ønsker at stille op til Folketinget. Men de har ikke overholdt reglerne for vælger-erklæringer.

Klaus Riskær Pedersen vil gerne stille op til Folketinget med partiet Klaus Riskær Pedersen. Derfor samler han vælger-erklæringer. Arkivfoto. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

En vælger-erklæring er et dokument, som en borger med stemmeret har underskrevet for et parti.

Partier, der vil deltage i et folketingsvalg, skal samle mindst 20.109 vælger-erklæringer, hvis de ikke er i Folketinget i forvejen.

Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen er to nye partier, som er ved at samle vælger-erklæringer. Men nu viser det sig, at de ikke har overholdt reglerne for vælger-erklæringer.

Borgerne skal have syv dage til at tænke sig om

Ifølge reglerne skal der gå syv dage, fra en borger første gang siger ja til at støtte et parti, til borgeren bekræfter sin støtte med en vælger-erklæring.

De syv dage kaldes en 'eftertænksomheds -periode'.

Men Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen har samlet vælger-erklæringer, hvor borgerne har skrevet under med det samme med deres NemID. Det skriver Jyllands-Posten.

Klaus Riskær Pedersen venter nu syv dage med at sende link

Økonomi- og indenrigsministeriet har flere gange bedt Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen om at stoppe indsamlingen, hvor borgerne skriver under med det samme.

Klaus Riskær Pedersen skriver til Jyllands-Posten, at han nu venter syv dage med at sende et link til vælger-erklæringen. Stram Kurs har ikke svaret på Jyllands-Postens henvendelser.

Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker at ændre reglerne, så det ikke er muligt at indsamle vælger-erklæringer med det samme. Det skriver Jyllands-Posten.