Ordblinde Finn: Nu kan jeg læse for mine børnebørn

Finn Madsen skjulte i mange år, at han var ordblind. Det var en lettelse, da han begyndte at gøre noget ved det. I dag hjælper han andre med at blive bedre til dansk.

Finn har været ordblind hele sit liv, men han turde først tale åbent om det, da han fyldte 58 år. Foto: Louise Thomsen / 3F

Finn Madsen er 63 år og ordblind. I dag fortæller han gerne åbent om sine udfordringer, men sådan har det ikke altid været.

Det tog ham mange år, før han turde sige højt, at han er ordblind. I stedet gjorde han alt, hvad han kunne for at skjule det, fordi han var flov over det.

I dag er Finn på efterløn, men han har arbejdet med bagage i lufthavnen det meste af sit liv.

I mange år anede hans kolleger ikke, at Finn havde svært ved at læse og skrive. Han lod som om, at han godt kunne læse avisen, når de sad sammen i frokoststuen.

Han snød sig igennem bøger

Finn havde det også svært i skolen som barn, fordi lærerne ikke tog hans læse-vanskeligheder seriøst.

- De syntes, jeg var dum. Jeg var dygtigere til sport, så det var en måde, jeg kunne hævde mig på, siger Finn.

Han måtte tit snyde sig igennem prøverne, hvor han kiggede efter i kammeraternes papirer. Han skjulte også over for sin familie, at han havde svært ved at læse.

- Når jeg skulle læse højt for mine brødre, så snød jeg mig igennem bøgerne, siger Finn.

Jeg kunne ikke læse for mit barnebarn

Finn tog for første gang en ordblinde-test, da han var 58 år. Det var en helt særlig begivenhed, der gjorde forskellen.

- Min datter kom en dag og sagde: ’Du skal være morfar’. Så gik det op for mig, at jeg ikke ville kunne læse for mit barnebarn, siger Finn.

- Så besluttede jeg mig for at gøre noget ved det, siger han.

Kollegerne ville gerne hjælpe

Siden da har Finn fået undervisning i at læse for sine børnebørn og stave til svære ord som 'acceptere' og 'spandauer'.

Han oplevede også, at kollegerne meget gerne ville hjælpe ham med at læse og skrive. Så det var slet ikke så slemt at sige det højt, som han havde troet.

I dag underviser Finn frivilligt i app's og andre hjælpemidler til folk, der har svært ved at læse. Det har han gjort i fem år sammen med sin makker, Palle.

I 2014 modtog Finn og Palle ”Fællesskabs-prisen”. Det er en særlig pris, der hvert år bliver uddelt til danskere, der gør en vigtig indsats for fællesskabet.