Penkowa er skyldig i groft dokument-falsk

Den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa har fået ni måneder betinget fængsel for at forfalske dokumenter om sin forskning.

Milena Penkowa har forfalsket dokumenter om rotte-forsøg, mener Købehavns byret. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Indtil for fem år siden var Milena Penkowa hjerneforsker på København Universitet.

Men i 2010 forbød universitet hende at møde på arbejde, da hun var blevet anklaget for at have lavet dokument-falsk om sin forskning.

Nu har Købehavns byret dømt hende skyldig i groft dokument-falsk og givet hende ni måneders betinget fængsel, skriver Ritzau.

Penkowa snød med rotte-forsøg

Sagen om Penkowa startede allerede i 2003, hvor hun blev tiltalt for at forfalske fire dokumenter. Dokumenterne brugte hun til at overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at en masse rotte-forsøg til hendes forskning var blevet lavet i Spanien.

Den store skandale begyndte dog først i 2011, hvor Weekendavisen skrev, at Penkowas dokumentation for nogle rotte-forsøg i Barcelona kom fra et firma, som slet ikke fandtes dengang. Forsøgene var derfor slet ikke blevet lavet.

Den betingede dom betyder, at Penkowa kun skal afsone straffen i fængsel, hvis hun begår ny kriminalitet indenfor to år. Hun har nægtet sig skyldig under hele sagen.

I videoen nedenfor kan du blive klogere på sagen om Milena Penkowa.