PKK indsamler millioner i Europa

En årsrapport fra Europol viser, at den kurdiske organisation PKK indsamler penge på ulovlige måder i det meste af Vesteuropa.

En årsrapport fra Europol viser, at den kurdiske organisation PKK indsamler penge på ulovlige måder i det meste af Vesteuropa.

Den kurdiske organisation PKK skraber millioner af kroner sammen via penge-afpresning og ulovlig beskatning rundt om i Vesteuropa.

Det står i en årsrapport fra Europol om terror. Europol er EU's samarbejde i bekæmpelse af international kriminalitet og terrorisme.

Under betegnelser som 'donationer' og 'medlemsgebyrer' skaffer organisationen sig store beløb. Men egentlig er der altså tale om ulovlige skatter og afpresning, fremgår det af rapporten.

Narko- og menneskehandelRundt om i Europa kommer der også penge i kassen ved hjælp af narkohandel og menneskehandel.

Rapporten blev præsenteret under retssagen i Københavns Byret mod de to selskaber, som står bag den kurdiske tv-station ROJ TV.

Byretten har i dommen slået fast, at ROJ TV reelt er talerør for PKK. Og at formålet med stationen er at fremme PKK's virksomhed, som blandt andet omfatter terror i Tyrkiet.

Hensyn til ytringsfriheden

De to selskaber blev hver idømt bøder på 2,6 millioner kroner.

Men selskaberne synes dommen forkert. De mener, at der ikke er taget nok hensyn til ytringsfriheden.

Selskaberne har anket til frifindelse i Østre Landsret, som tager fat på sagen i løbet af efteråret.

Penge til medier

Under sagen har efterforskere forsøgt at finde ud af, hvordan pengene er vandret. Og en ransagning i Antwerpen i Belgien skaffede adskillige oplysninger.

De viste, hvordan der fra PKK's økonomiafdeling blev kanaliseret penge til medieselskaberne. Det skete blandt andet gennem fonde.

I alt skal PKK over en årrække have sendt 231 millioner kroner til medieselskaberne, sagde anklageren i ROJ-sagen.

Millioner til PK

Det er netop oplysninger om de økonomiske transaktioner, som indgår som en del af baggrunden for tirsdagens anholdelser, hvor politifolk anholdt otte mænd.

De sigtes for dels at have indsamlet millioner og dels for at have formidlet millioner af kroner til PKK.

Henholdsvis 67 millioner kroner og cirka 140 millioner kroner.