Politiet har afvist 7600 personer ved grænsen på tre år

På tre år har politiet gennemført 10 millioner kontroller ved grænsen til Tyskland. Grænsekontrollen har kostet 275 millioner kroner.

I januar 2016 indførte Danmark midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland. Det skulle få færre flygtninge og migranter til at komme til Danmark.

Regeringen har forlænget grænsekontrollen flere gange for at beskytte Danmark mod terrorisme. Kontrollen er netop blevet forlænget til den 12. november i år.

Siden grænsekontrollen blev indført, har politiet lavet 10 millioner kontroller og afvist 7599 personer. Det viser de nyeste tal fra Rigspolitiet.

Flest syrere, afghanere og irakere bliver afvist

I gennemsnit afviser politiet seks personer om dagen. Siden januar 2018 er det personer fra Syrien, Afghanisation og Irak, der oftest bliver afvist.

Inger Støjberg (Venstre) er integrationsminister. Hun siger, at der er god grund til at have grænsekontrol, når næsten 8000 personer er blevet afvist.

Politiet har brugt 275 millioner kroner på grænsekontrollen, siden den blev indført. Inger Støjberg siger, at pengene er 'godt givet ud'.

Færre flygtninge og migranter kommer til Europa

Ifølge FN er tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa på det laveste niveau i flere år.

Sidste år kom 141.471 flygtninge og migranter til Europa. I 2014 var antallet 225.455. Det viser tal fra FN's Flygtningeorganisation.

Inger Støjberg siger, at grænsekontrollen er nødvendig. Den skal sikre, at der ikke kommer personer illegalt ind i Danmark. Det handler også om at undgå terror, siger hun.

Ovenfor kan du se en video, hvor danskere fortæller, hvad de mener om den midlertidige grænsekontrol.

Nedenfor kan du se en liste over de lande, hvorfra flest er blevet afvist. Du kan også læse mere om den midlertidige grænsekontrol.

Fakta om den midlertidige grænsekontrol

  • Danmark er med i et samarbejde med en række andre europæiske lande. Samarbejdet kaldes Schengen-samarbejdet. Det betyder, at man som udgangspunkt ikke må have grænsekontrol imellem landene.
  • I særlige situationer må landene indføre midlertidig grænsekontrol. Det kan eksempelvis ske, hvis landets sikkerhed er i fare.
  • Hvis Danmark vil have en permanent grænsekontrol, er Danmark nødt til at forlade Schengen-samarbejdet.
  • Den midlertidige grænsekontrol blev indført den 4. januar 2016 og er siden blevet forlænget flere gange
  • Senest blev den forlænget den 12. april i år og fortsætter indtil videre frem til den 12. november i år.
  • Grænsekontrollen betyder, at man for eksempel kan blive bedt om at vise pas, når man krydser grænsen fra Tyskland til Danmark.
  • Ud over Danmark har Tyskland, Østrig og Sverige også midlertidig grænsekontrol.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve