Politiske partier ønsker sprogkrav til læger

I Danmark skal læger fra andre EU-lande ikke bestå en sprogtest. Men det ønsker flere politiske partier at ændre.

På flere mindre sygehuse i Danmark er der nu afdelinger, hvor der er flere udenlandske læger end danske. Det viser en rundringning, som DR har lavet. Arkivfoto. (Foto: Fra dokumentaren)

Cirka hver tiende læge i det danske sundhedsvæsen er uddannet i udlandet.

Og i år 2000 var der 156 speciallæger med udenlandsk uddannelse i Danmark. I 2015 var tallet steget til 1509.

Men det er kun læger fra lande uden for EU, som skal bestå en sprogtest i Danmark. Det ønsker flere politiske partier nu at ændre.

Partier og foreninger ønsker sprogtest

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at alle udenlandske læger skal bestå en sprogtest, før de kan arbejde på danske sygehuse.

Socialdemokratiet mener for eksempel, at lægerne bør bestå Dansk 3, som svarer til niveauet på en dansk 9. klasses-prøve.

Foreningerne Danske Patienter og Lægeforeningen ønsker også, at alle udenlandske læger skal bestå en sprogtest for at kunne arbejde på danske sygehuse.

Minister: Regionerne har ansvaret

Ellen Trane Nørby (Venstre) er sundhedsminister. Hun skrev tirsdag i en pressemeddelelse, at regionerne har ansvaret for, at alle læger på sygehusene kan tale dansk.

Liselott Blixt er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti. Hun mener, at ministeren bør undersøge, om loven skal ændres for at sikre, at alle læger kan dansk.

- Den enkelte, der ansætter læger, har selvfølgelig et ansvar. Men ministeren har da også et ansvar i at sikre, at vi lever op til de retningslinjer, vi har i Danmark, siger hun.

DR Nyheder har bedt sundhedsminister Ellen Trane Nørby om en kommentar, men det har ikke være muligt endnu.

De udenlandske læger

  • DR har lavet en serie om de udenlandske læger. Du kan se det første program af 'De udenlandske læger' her på DR TV.

  • De næste to programmer bliver sendt den 18. februar og den 25. februar på DR1.

Facebook
Twitter