Psykolog trodser domstolene

Psykologen Merete Lindholm vil ikke bryde sin tavshedspligt. Hun er indkaldt som vidne i en sag om mulig tortur af krigsfanger.

Psykolog Merete Lindholm nægter at bryde sin tavshedspligt, som Østre Landsret har krævet.

Psykologen Merete Lindholm vil ikke vidne om, hvad en klient har fortalt hende om behandlingen af krigsfanger i Afghanistan. Klienten er en militær tolk, der var udsendt til Afghanistan i 2002.

Østre Landsret har ellers afsagt dom om, at Merete Lindholm skal bryde sin tavshedspligt. Efter dommen har hendes fagforening, Dansk Psykolog Forening, også opfordret hende til at vidne.

Men i retten i dag gjorde hendes forsvarer det klart, at hun nægter at rette sig efter dommen.

Tavshedspligten er ukrænkelig

- Tavshedspligten er simpelthen ukrænkelig, når det handler om at hjælpe klienter til at få et godt liv igen, sagde Merete Lindholm efter retsmødet. 

- Soldaterne har jo ikke en chance for at komme på fode igen, hvis de ikke engang kan tale med deres psykolog om de forfærdelige ting, de har oplevet, sagde hun.

Merete Lindholm er i dag pensioneret. Hun har arbejdet 20 år som psykolog i militæret.

Sag om mulig tortur

Sagen handler om mulige billeder af fange-mishandling i Afghanistan. Den militære tolk var udsendt til en amerikansk lejr i 2002, og tolken har oplyst, at han så tortur.

Han har også sagt, at han viste sin psykolog billeder af fanger. Kammeradvokaten sagde sidste år, at billederne mindede om billeder fra Abu Ghraib-fængslet i Irak.

For at komme til bunds i sagen vil forsvarets auditører have psykologen til at fortælle, hvad tolken har fortalt hende.

- Det er historie

Nu risikerer Merete Lindholm en bøde eller fængselsstraf, fordi hun nægter at udtale sig.

- Det synes jeg er uretfærdigt, men det må jeg tage med, siger hun.

- Hvis jeg skulle bryde min tavshedspligt, så skulle det være for at forhindre fremtidige forbrydelser. Men det her er historie, og det må andre opklare, siger Merete Lindholm.

Sagen blev udsat

Da psykologen ikke ville udtale sig, mente sagens dommer heller ikke, at der var grund til at lade sagen fortsætte for lukkede døre. Det havde forsvarets auditør Lone Damgaard krævet.

Men Lone Damgaard ville fortsat have dørene lukket for journalister og andre tilhørere. Så hun valgte at kære dommerens beslutning til landsretten. Derfor stoppede retssagen onsdag, før den overhovedet kom i gang.

Sagen er nu udsat, til landsretten har taget stilling til, om sagen skal foregå for åbne eller lukkede døre.

Facebook
Twitter