Regeringen vil dømme mere samfundstjeneste

Regeringen overvejer, at lave en ny form form for samfundtjeneste. Her skal offer og gerningmand blive enige om en straf til gerningsmanden.

Samfundstjeneste betyder, at man skal lave et stykke arbejde for samfundet i stedet for at sidde i fængsel. Det kan for eksempel være, at man skal feje eller samle affald. (Foto: Hanne Høier- DR Syd)

 

Regeringen overvejer, at lave en ny form form for samfundtjeneste. Her skal offer og gerningmand blive enige om en straf til gerningsmanden.Samfundstjeneste skal bruges mere som straf fremover. Især over for unge kriminelle, mener regeringen.

Det var et af de emner, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne) talte om tirsdag, da Folketinget åbnede efter sommerferien.

Samfundstjeneste betyder, at man skal lave et stykke arbejde for samfundet i stedet for at sidde i fængsel. Det kan for eksempel være, at man skal feje eller samle affald.

Samfundstjeneste for mange slags forbrydelserMen nu kan det være, at gerningsmand og offer selv skal bestemme, hvad samfundstjenesten skal være. Det er en model, man bruger i Nordirland. Her sidder offer, gerningsmand og en professionel person sammen og finder ud af, hvad gerningsmandens straf skal være.

Det kan for eksempel være, at gerningsmanden selv fjerner det graffiti, han har lavet.

I Nordirland bliver den form for samfundstjeneste brugt 4000 gange siden 2003 i mange forskellige slags forbrydelser - lige fra tyveri til voldtægt.

Det gode ved modellen er, at den unge gerningsmand og offeret for forbrydelsen møder hinanden og snakker sammen. Gerningsmanden får lov til at sige undskyld, hvis han vil det.

Mødet slutter med, at offer og gerningsmand sammen med den professionelle person laver en plan for, hvilken straf gerningsmanden skal have.

Gerningsmanden er bare et menneske

Men straffen ved samfundstjenesten er ikke det eneste, det handler om.

Det vigtigste er, at gerningsmanden lærer, at han har gjort noget grimt mod et andet menneske. Og offeret opdager måske, at gerningsmanden bare er et menneske.

I Nordirland har man gode erfaringer med modellen. Undersøgelser viser, at kun 30 procent af gerningsmændene ny kriminalitet. Tidligere var det 70 procent, der lavede ny kriminalitet.

Det samme overvejer den danske regering nu at prøve i Danmark.

 

Facebook
Twitter