Ruiner lejes ud til familier med børn

Nogle mennesker tjener kassen på at leje faldefærdige ruiner ud til beboelse. Mange af husene har hverken el, vand eller varme.

Et af de huse, man kan leje.

Torsdag aften klokken 20 viser DR 1 udsendelsen "Bag facaden". Den handler om bunden af det danske boligmarked. En af hovedpersonerne i udsendelsen er Jens Peter Svendsen, også kaldet Låsby-Svendsen.

Låsby-Svendsens speciale er at udleje huse, som burde rives ned. Han ejede blandt andet det hus i Serritslev ved Brønderslev, som er kendt fra den såkaldte Brønderslev-sag.

Her boede en familie med ni børn i et ufatteligt svineri. Forældrene er nu dømt for vanrøgt og vold mod børnene.

Udlejer: Det er ikke ulovligt

Låsby-Svendsen udlejer huse uden el, varme eller vand. Og i nogle af husene er der skimmelsvamp. Det kan man blive syg af.

Alligevel er Låsby-Svendsen parat til at leje sådan et hus ud til en familie med to små børn. Det afslører en journalist fra "Bag facaden". Hun har kontaktet Låsby-Svendsen for at leje et hus.

Journalisten får tilbud om at leje flere huse, der ligner ruiner.

- Det er ikke ulovligt, siger Låsby-Svendsen, da journalisten senere beder ham om en forklaring.

Udtryk for ufattelig grådighed

Bettina Post er formand for Dansk Socialrådgiverforening. Hun er forarget over, at Låsby-Svendsen udnytter nogle af de svageste familier i Danmark.

- Det er udtryk for en grådighed og kynisme, der er svær at forstå. Og jeg mener ærlig talt, at det er moralsk forkasteligt, siger hun.

Nogle familier bruger husene som en mulighed for at flytte fra kommune til kommune hele tiden. De såkaldte nomade-familier flytter, hver gang socialrådgiverne i en kommune begynder at undersøge, om familiens børn lever under ordentlige forhold.

Købte huse for 100 kroner

Låsby-Svendsen er to gange gået konkurs med et firma. Senest i 2009. Da havde han 120 huse til leje.

Men selv om Låsby-Svendsen er gået konkurs, lejer han stadig huse ud. Hans samlever har nemlig købt en del af husene fra konkurs-boet. Nogle af dem var i så dårlig stand, at prisen lå under 100 kroner.

Nedrivnings-pulje er for lille

I 2009 afsatte regeringen penge til, at kommunerne kunne købe faldefærdige huse og rive dem ned. Men der er ikke penge nok i den såkaldte nedrivnings-pulje, siger kommunerne.

- Vi har godt 1.000 huse, som burde fjernes fra jordens overflade, siger Stig Vestergård, som er borgmester i Lolland Kommune.

- Men foreløbig har vi kun nået en lille del, og problemet vokser hele tiden. Der er brug for en langsigtet plan, siger han.

Facebook
Twitter