S: Fogh må have kendt til tortur

Socialdemokraterne mistænker Anders Fogh Rasmussen for at dække over oplysninger om mishandling af fanger i Irak.

Socialdemokraterne mistænker Anders Fogh Rasmussen for at dække over oplysninger om krigen i Irak.

Anders Fogh Rasmussen må have kendt til oplysninger om tortur mod fanger i Irak.

Det mener Bjarne Lausten, der er forsvarsordfører for Socialdemokraterne.

- En perfektionist som Anders Fogh ville aldrig gå ned i folketingssalen uden at have fået at vide, hvad der præcist var sket. Så jeg betragter det som usandsynligt, at han ikke skulle vide det, siger Laustsen.

Han fortsætter:

- Enten syntes han ikke, at danskerne skulle have det at vide. Eller også havde ingen fortalt Statsministeriet, hvad der rent faktisk foregik dernede. Det betragter jeg som usandsynligt.

Bjarne Lausten vil ikke tage stilling til, om Anders Fogh Rasmussen risikerer at komme for en rigsret.

Det afhænger af resultatet af den kommende undersøgelse, som en kommission skal lave om Danmarks deltagelse i krigen i Irak fra 2003.

Klar besked

Også De Radikale mener, at sagen om udlevering af fanger kan ende med, at de ansvarlige ministre bliver stillet for en rigsret.

- Hvis det viser sig, at der er tilbageholdt oplysninger, er det i strid med ministeransvarsloven. Så kan en rigsretssag blive resultatet, siger udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen.

Han mener, at der skal være orden i kommunikationen. Folketinget skal have klar besked fra ministeren - ellers fungerer systemet ikke.

- Det må vi som folketingspolitikere insistere på. Jeg synes sagen er helt oppe i værste kategori, siger Rasmus Helveg Petersen.

Havde brændemærker

En netop afsløret dansk militær tilsynsrapport viser, at Forsvarsministeriet godt kendte til, at fanger blev mishandlet i irakiske fængsler. Fanger havde ifølge rapporten brændemærker efter cigaretter og ar som efter slag.

Ifølge internationale regler er det ulovligt at  udlevere fanger, hvis de risikerer tortur ved det.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve