Sådan danner man en regering

Hvad sker der egentlig fra stemmerne er talt op, og til der står en regering på dronningens dørtrin? Læs svaret her.

Der går som regel en uges tid fra stemmerne er talt op, og til der står en ny regering på dronningens dørtrin. Men nogle gange kan forhandlingerne vare meget længere. (© DR)

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt er i fuld gang med at forhandle sig frem til et nyt regerings-grundlag. Det foregår både på Christiansborg og på hemmelige steder rundt omkring i byen.

Der er kun få spilleregler. Men ét er sikkert: En regering starter og slutter altid hos dronningen på Amalienborg.

Det forklarer Tim Knudsen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Der er fire trin i dannelsen af en ny regering.

1. Dronningerunden

Hvis statsministeren har et flertal i Folketinget imod sig efter et valg, må han gå af. Derfor går han til  dronningen og beder om sin afsked.

Herefter starter en såkaldt dronninge-runde. Her møder partierne op og fortæller dronningen, hvem de anbefaler som statsminister. Partierne besøger dronningen efter størrelse. De store partier kommer først. 

Når dronningen har hørt alle partier, udpeger hun enten en forhandlings-leder eller en kongelig undersøger.

  • En forhandlings-leder får mandat til at danne en regering med sig selv som statsminister.

  • En kongelig undersøger skal kun undersøge, hvilke muligheder der er for at danne en regering. Man bruger kun en kongelig undersøger, når valgresultatet er meget uklart. 

Helle Thorning-Schmidt er altså ikke kongelig undersøger. Hun er forhandlings-leder.

2. Forhandlinger om regeringsgrundlaget

Et regerings-grundlag er en aftale mellem partierne i en regering. Aftalen fortæller, hvilken politik regeringen skal føre.

Det er den mest komplicerede del af dannelsen af en ny regering.

Forhandlinges-lederen indkalder til møder med de forskellige partier. Det sker for at finde ud af, hvilke partier hun kan blive enig med. Og hvad de kan blive enige om.

Det er Helle Thorning-Schmidt og hendes rådgivere i gang med lige nu. 

- De spekulerer over, hvordan regerings-grundlaget skal udformes. De ser på, hvad der er chance for, at partierne kan blive enige om, uden at de selv opgiver deres egne mærkesager.

Der bliver ikke forhandlet om ministerposter endnu.

3. Et minister-puslespil

Når grundlaget for regeringen er skrevet ned, skal den kommende statsminister udpege sine ministre. Her skal lederen især tage hensyn til tre ting, siger Tim Knudsen:

- En kommende statsminister vil kigge på sit eget parti og spørge: Er der nogen, der har støttet mig i særlig grad? Eller  nogen, som i mange år har håbet på at blive minister?

- Man tager også regionale hensyn. Man kan for eksempel ikke have en regering, der kun består af bornholmere eller nordjyder. Man er nødt til at have en spredning over landet, ellers får man kritik. 

- Desuden skal der også være en vis balance mellem kønnene. I dag er det vigtigt, at der er en ret stor repræsentation af kvinder, forklarer Tim Knudsen.

4. Dronningen udnævner regeringen

Når ministrene er fundet, går forhandlings-lederen til dronningen for at meddele, at regeringen er forhandlet på plads. Opgaven er afsluttet.

Herefter skal dronningen godkende regeringe. Det er en ren formalitet. Med mindre statsministeren finder på at udnævne en berygtet straffefange, så kan det godt være, at dronningen protesterer.

Når dronningen har udnævnt regeringen, så kan den nye statsminister viser sine ministre frem på Amalienborg Slotsplads.

Facebook
Twitter