Sådan sikrer du, at din stemmeseddel er gyldig

I dag er der valg til Folketinget. Her kan du få gode råd til at sætte dit kryds, så din stemmesteddel er gyldig.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 blev flere end 41.000 stemmesedler erklæret ugyldige. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

I dag skal danskerne vælge nye medlemmer af Folketinget, og valgstederne er åbne til klokken 20.00 i aften.

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man sætter sit kryds. Der er nemlig en særlig lov om, hvordan man udfylder en stemmeseddel, så den er gyldig.

Faktisk blev cirka 41.000 stemmer erklæret ugyldige ved det seneste valg til Folketinget i 2015 ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Der må ikke være tvivl om, hvad man har stemt

Christine Boeskov er valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet. Hun siger, at der ikke må være tvivl om, hvad man har stemt.

- Hvis man tegner en smiley eller et hjerte eller skriver et budskab på den, så bliver stemmesedlen genkendelig, og det må den ikke være, fordi vi har stemmehemmelighed, siger hun.

Det er også vigtigt, at man sætter sit kryds på den rigtige måde. Det skal enten være et x eller et + indenfor afmærkningen på stemmesedlen.

Man må ikke tage billeder af sin stemmeseddel

Ifølge loven skal man være alene i stemmeboksen, fordi ingen andre må se, hvor man sætter sit kryds på stemmesedlen.

Men hvis man har små børn med, der ikke har lært alfabetet, må man gerne tage dem med i stemmeboksen ifølge Christine Boeskov.

Hun siger også, at man gerne må fortælle andre, hvem man har stemt på. Men man må ikke dokumentere det ved for eksempel at tage et billede af sin stemmeseddel.

Nedenfor kan du se syv ting, der kan gøre din stemmeseddel ugyldig.

Denne artikel er en tilpasset version af en artikel, vi bragte i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet den 26. maj.

Facebook
Twitter