Sex-afpresning på nettet breder sig

Kriminelle udnytter, at personer leder efter kærlighed og sex på nettet. Bagmænd lokker nøgenfotos eller sexvideoer ud af folk og bruger det til afpresning.

Nogle gange bliver personer på datingsider kontaktet af kriminelle bagmænd. Typisk lader bagmændene som om, de selv leder efter en ny partner. (modelfoto) (© COLOURBOX)

Mere end en halv million danskere leder efter kærlighed, flirt og sex over internettet.

Men nogle gange bliver personer på datingsider kontaktet af kriminelle bagmænd. Typisk lader bagmændene som om, de selv leder efter en ny partner.

Bagmændene lokker folk til at mødes på Skype, og her lokker de nøgenfotos og sex-videoer ud af personerne. Derefter truer de med at offentliggøre det, hvis ikke ofrene betaler et stort beløb.

Der har været 50 sager i 2015

Denne form for sex-afpresning over nettet kaldes 'sextortion' og er et fænomen, der er begyndt at brede sig i mange lande ifølge tv-programmet Kontant.

I Danmark kender politiet til 50 sager i 2015, men man regner med, at der er flere. Nogle af ofrene melder det ikke til politiet, fordi de er bange eller synes, det er pinligt.

I udlandet har sex-afpressernes hårde metoder endda fået flere sårbare mennesker til at begå selvmord.

Organiserede bander står bag sextortion

Kim Aarenstrup fra Danmarks National Cyber Crime Center siger, at der ofte er tale om organiseret kriminalitet i forbindelse med sextortion.

Bander i fattige lande organiserer sig i små centre med internetforbindelse, hvorfra de finder og snyder folk fra hele verden..

I en sag fra Filippinerne førte afpresningen til en fortjeneste på 1.2 millioner dollar på et år.

Dansk kvinde var også udsat for sex-afpresning

En dansk kvinde har også været udsat for sex-afpresning. Hun fik kontakt til en soldat fra USA via en datingside.

Efter at have skrevet sammen i noget tid, overførte hun 100.000 kroner til ham for at hjælpe med en flytning. Senere lokkede han hende til at sende et par nøgenfotos.

Kort tid efter sagde soldaten, at hvis ikke hun betalte et stort beløb, ville han sende billederne til hendes eksmand, facebook-venner og hendes arbejde. Hun nægtede, og han sendte billederne til tre lukkede grupper på Facebook.

Se video nedenfor om den danske kvinde - og se mere om sex-afpresning i Kontant torsdag klokken 21.00 på DR1.