Sig det lige ud, hvis du har svært ved at stave

Helene Kemp lever af at skrive, selvom hun laver flere stavefejl end de fleste. Hun er nemlig ordblind. ”Chefen tager det fint, når jeg bare har en løsning på problemet parat”, siger Helene Kemp.

Helene Kemp er ordblind og får hjælp af kommunen til at tjekke sine tekster for fejl. (Foto: Foto: Privat)

Helene Kemp har været kommunikationschef og redaktør og er lige nu konsulent i patientforeningen SIND.

Alle tre job kræver, at man er god til at skrive, og det er Helene Kemp, men hun laver en del fejl.

- Det var min største hemmelighed som barn og ung, at jeg var dårlig til at stave. Da jeg søgte mine første job, sagde jeg heller ingenting om problemet, siger Helene Kemp.

- Men det blev altid opdaget på et eller andet tidspunkt, siger hun.

Kommunen hjælper med at læse korrektur

Helene Kemp har fundet en strategi, når hun skal søge job.

- Når jeg søger et job, er min ansøgning altid fejlfri, men til samtalen siger jeg lige ud, at jeg er ordblind, fortæller hun.

- Men i samme sætning siger jeg, hvordan jeg plejer at klare problemet på mine tidligere arbejdspladser. Så er der ligesom straks en løsning på problemet, siger Helene Kemp.

Hendes kommune har givet hende personlig assistance i fire timer om ugen. For Helene betyder det, at kommunen refunderer lønnen til den studerende, som hendes arbejdsgiver har ansat til at læse korrektur.

- I SIND skal jeg for eksempel skrive pressemeddelelser og ansøgninger til fonde, og de tekster skal være fejlfri. Derfor er det en fin løsning, at kommunen giver mig en personlig assistent, siger Helene Kemp.

Folk tager godt imod åbenhed

Helene Kemp har aldrig oplevet, at en chef eller kollega har behandlet hende dårligt, fordi hun har svært ved at stave.

- Folk tager enormt godt imod åbenhed. Tit kender de jo også selv nogen, der har samme problem, siger hun.

- Så mit råd til nyuddannede er, at de bare skal sige det, hvis de er til jobsamtale og har svært ved at stave. Men sig det kun, hvis det er relevant, for ellers kan det komme til at fylde for meget i samtalen, siger Helene Kemp.