Sms-sprog gør ikke unge dårligere til dansk

Unge bliver ikke dårligere til at skrive korrekt dansk, fordi de bruger afkortede ord i deres sms’er, viser en undersøgelse.

Sigrid Clausen fra 9. C på Trekronerskolen forkorter tit ordene, når hun skriver sms'er. (© dr)

Forældre og lærere har været bekymrede for, om unges sprog bliver dårligere af at skriver sms’er.

Mange unge dropper nemlig ofte bogstaver, når de skriver en sms. For eksempel skriver de ’ka’ i stedet for ’kan’ eller ’d’ i stedet for ’det.’

Men nu viser en dansk undersøgelse, at sms-sproget ikke gør de unge dårligere til at skrive korrekt dansk i en stil.

Unge skelner mellem sms’er og stile

Marianne Rathje forsker i dansk sprog på Syddansk Universitet.

Hun har lavet undersøgelsen ved at undersøge ti danske stile fra elever i 8. og 9. klasse og sammenlignet dem med elevernes sms’er og Facebook-opdateringer.

- Undersøgelsen viser, at de nye medier ikke er en trussel mod de unges skriftsprog. De unge kan sagtens finde ud af at skelne mellem, hvordan de skriver i fritiden på Facebook og på sms, og hvordan de skriver i deres danske stile, siger Marianne Rathje.

Elev: En stil skal være korrekt

Sigrid Clausen går i 9. C på Trekronerskolen i Roskilde. Hun er en af de elever, som sagtens kan skelne mellem sms-sprog og stile.

Når hun skriver sms’er, skriver hun ofte ’ilm’ i stedet for ’i lige måde.’ Men når hun skriver dansk stil, skriver hun altid de rigtige ord.

- Det er sådan lidt noget andet. Når jeg skriver sådan (’ilm’) i en sms til mine venner, så ved de godt, hvad jeg mener. Men en stil skal være mere grammatisk korrekt, siger hun.

I videoen under artiklen kan du høre Sigrid Clausen fortælle om, hvordan hun bruger sms-sprog.