Socialistisk Folkepartis historie

Partiet SF blev stiftet for 56 år siden for at skabe socialisme gennem demokrati.

SF ville have et socialistisk samfund, hvor staten skulle eje og fordele goderne. (© Socialistisk Folkeparti)

I 1959 stiftede den tidligere kommunist Aksel Larsen Socialistisk Folkeparti sammen med en række medlemmer, som brød ud af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

Medlemmerne kritiserede blandt andet DKP for ikke at fordømme Sovjetunionens kommunistiske styre, efter det i 1956 dræbte flere tusinde mennesker i Ungarn, som gjorde oprør mod styret.

SF ville have demokratisk socialisme

SF ville have et socialistisk samfund, hvor staten skulle eje og fordele goderne. Men det skulle ikke ske med vold og undertrykkelse som i Sovjetunionens kommunistiske styre.

Det skulle ske med nye love, som blev besluttet gennem demokrati.

SF havde stor succes ved valget i 1960, hvor partiet fik 11 mandater.

Det svære samarbejde med Socialdemokraterne

Allerede ved valget i 1966 fik SF 20 mandater og blev støtteparti for en socialdemokratisk regering. Men samarbejdet stoppede allerede i 1967, da partierne var for uenige.

Siden har SF kæmpet med på den ene side gerne at ville have indflydelse og på den anden side ikke at skulle gå alt for meget på kompromis med sine holdninger.

I 2011 dannede SF regering med Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Men i 2014 forlod SF regeringen, fordi partiet var for uenige med de to andre regeringspartier.

Facebook
Twitter