Somalisk øksemand er skyldig i terror

Retten i Århus har kendt en 29-årig somalier skyldig i terror og drabsforsøg. Manden brød ind i tegneren Kurt Westergaards hjem med en økse nytårsdag sidste år.

Den somaliske mand ville ikke bare ramme Kurt Westergaard. Han ville skabe uro og kaos, sagde anklageren.

Det var terror, da en 29-årig somalier sidste år brød ind hos Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse. Det afgjorde retten i Århus torsdag.

Retten har både kendt den 29-årige mand skyldig i terror og i drabsforsøg mod Kurt Westergaard. Men han blev frikendt for den sidste tiltale om, at han forsøgte at dræbe en betjent, da han blev anholdt.

Selve dommen bliver afsagt fredag. Så får den 29-årige at vide, hvor lang straf han får.

En dom for terror kan give fængsel på livstid.

Brugen af terror-paragraffen

De tre juridiske dommere og nævningerne har brugt lang tid på at vurdere, om somalieren skulle dømmes efter straffelovens terror-paragraf. Den blev indført efter terrorangrebet i New York 11. september 2001.

Indtil nu er terror-paragraffen kun blevet brugt i sager, hvor de dømte har planlagt at dræbe tilfældige ofre ved bombe-sprængninger.

Men anklageren i sagen mod somalieren har argumenteret for, at angrebet på Kurt Westergaard også er omfattet af terror-paragraffen.

Målet var at skabe kaos

Formålet med angrebet på Kurt Westergaard var at skabe uro og kaos i det danske samfund. Derfor var det en terror-handling. Sådan siger anklageren i sagen, statsadvokat Kirsten Dyrman.

Somalierens forsvarer, Niels Christian Strauss, er uenig. Han mener ikke, der er grundlag for at dømme manden for terror.

- Et angreb skal være rettet mod at skræmme en hel befolking, før man kan tale om terror. Somalierens angreb var kun rettet mod Kurt Westergaard som person, siger forsvareren.

Men anklageren henviste til, at Kurt Westergaard er den helt centrale figur i debatten om Muhammed-tegningerne. Han er ikke bare en privatperson. Og det valgte retten altså at lytte til.

Westergaard er lettet

Kurt Westergaard er lettet over dommen.

- Jeg er meget tilfreds. Jeg har altid opfattet ham som en terrorist, der ville slå mig ihjel. Han var en hellig kriger, siger Kurt Vestergaard.

Facebook
Twitter