Sosu'er skal skrive ældres livshistorie

Mange kommuner tilbyder deres sosu-assistenter og sosu-hjælpere kurser i dansk, for sosu'erne sidder meget mere ved computeren end før. De skal blandt andet skrive om ældre borgeres liv.

Sosu'er har fået en ny stor opgave med at hjælpe demente med at huske, hvem de var, siger Inge Stounbjerg. Derfor skal flere sosu'er på dansk-kurser, så de bliver bedre til blandt andet at stave og skrive. (Foto: Foto: Privat)

Hedensted Kommune er en af de mange kommuner, som lige nu sender mange sosu'er på kursus i dansk, så de kan læse og skrive bedre.

- Både sosu-hjælperne og sosu-assistenterne har fået opgaver, de ikke havde før i tiden. De skal blandt andet skrive meget mere, siger Inge Stounbjerg.

Hun er konsulent i Hedensted Kommune Distrikt Øst og er ved at tage en master i blandt andet sundhedspædagogik.

Sosu'en skal bruge den ældre borgers egne ord

Demente er blevet en stor opgave i kommunerne, op imod 70 procent af sosu'ernes klienter er demente, siger Inge Stounbjerg.

- Sosu'erne har fået en ny stor opgave med at hjælpe demente med at huske, hvem de var. Især når de demente ikke har pårørende, som kan hjælpe dem, eller de er meget ensomme, siger hun.

Sosu'erne skal blandt andet derfor skrive de ældres livshistorie. De skal skrive, hvad den ældre har af holdninger og værdier, navne på venner og pårørende og interesser som for eksempel bridge eller kirken.

- Det er vigtigt, at sosu'erne bruger den ældres egne ord, så den ældre kan genkende sig selv, når en ny sosu kommer og skal pleje ham eller hende, siger Inge Stounbjerg.

Op imod hver femte har svært ved dansk

Det er ikke nyt, at sosu'er skal skrive. Førhen skulle de også skrive rapporter om for eksempel borgernes døgnrytme – hvor meget de spiste, eller om de var faldet.

Men kravene til sosu'ernes dansk er blevet højere, blandt andet fordi hospitaler udskriver patienter tidligere end førhen.

Inge Stounbjerg siger, at op imod 20-25 procent har svært ved at leve op til lovens krav om, hvor meget sosu'er skal dokumentere, fordi de har svært ved at læse og skrive dansk.

- Vi tilbyder, at de kan tage en test og så få et kursus, hvis de har behov, siger hun.

Foreløbig har op imod 20 sosu'er i Hedensted Øst taget imod tilbuddet, men flere har behov.

- Nogle har haft så hård en tid i skolen, at de næsten begynder at græde bare ved tanken om en test. De skjuler, at de har svært ved dansk, og møder hellere en halv time før på arbejde, fordi de skal bruge lang tid på at læse sig ind på dagens opgaver, siger Inge Stounbjerg.