Stærekasser blitzer ambulancer

Stærekasser kan ikke skelne mellem udryknings-køretøjer og almindelige biler. Derfor får beredskaberne mange bøder

Alene i Region Syddanmark har man på tre måneder behandlet 60 sager. Arkivfoto. (Foto: claus fisker © Scanpix)

En stærekasse er en fartmåler, som overvåger trafikken. Hvis en bilist kører for hurtigt, bliver bilisten blitzet og får en bøde.

Når ambulancereddere, politifolk og brandvæsen rykker ud, må de gerne overtræde fartgrænserne. Men alligevel får de bøder.

Politiet slipper for bøder, hvis de registrerer hændelserne. Men beredskaberne skal dokumentere, hvorfor de har kørt for stærkt. Det kan give over en times arbejde efter hver bøde.

Indsatsleder stod til at miste sit kørekort

Thomas Staal Laugesen er indsatsleder i Sydvestjysk Brandvæsen. I februar fik han besked om, at han stod til at miste sit kørekort efter en udrykning.

Først to måneder senere fik Thomas Staal Laugesen annulleret sin bøde, da han kunne bevise, at han havde kørt med udrykning og derfor måtte køre hurtigere end fartgrænsen.

- Vi er begyndt at sætte farten ned, når vi kører forbi stærekasserne. Men det kan også skabe farlige situationer i trafikken, og vi kører med udrykning for at nå frem til en ulykke, hvor hvert sekund tæller, siger han.

Danske Beredskaber: Det er et problem i hele landet

Bjarne Nigaard er sekretariatschef i Danske Beredskaber. Han siger, at bøderne til redningsfolk er et problem i hele landet. Alene i Region Syddanmark har man på tre måneder behandlet 60 sager.

- Det kan nemt tage en time til halvanden per bøde, og hvis du så ganger det op med de 40.000 kørsler, det danske brandvæsen har årligt, bliver det til en del timer, siger han.

Christian Berthelsen er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Han siger, at Rigspolitiet sammen med Vejdirektoratet vil finde en løsning på problemet.

Facebook
Twitter