Studerende opdager ordblindhed på studiet

Flere studerende finder først ud af, at de er ordblinde, når de går på en videregående uddannelse, viser en ny undersøgelse.

Nogle ordblinde klarer sig så godt i skolen, at deres ordblindhed først opdages, når de går på en videregående uddannnelse. (arkivfoto) (© Colourbox)

Flere studerende finder først ud af, at de er ordblinde, når de går på en videregående uddannelse, viser en ny undersøgelse.

Hovedstadens Ordblindeskole har fået lavet en undersøgelse af 207 ordblinde studerende.

Undersøgelsen viser, at 46 procent af de studerende først blev testet og fik at vide, at de var ordblinde, da de begyndte på en videregående uddannelse.

Ordblinde studerende klarer sig godt

Rie Nielsen er forstander på Hovedstadens Ordblindeskole. Hun fortæller, at ordblinde studerende ofte har klaret sig godt i folkeskolen, og at de derfor kan være nemme at overse:

- De ligger rigtig godt mundtligt, men to til tre karakterer dårligere skriftligt, siger hun.

- Og hvis det så er, at de ikke ligefrem får dumpe-karakterer skriftligt, så tænker man ikke som dansklærer, at der kunne være tale om ordblindhed, siger hun.

Ordblindhed kan give lav selvtillid

Professionshøjskolen Metropol, Syddansk Universitet, VUC, HF Nordjylland og Ordblindeforeningen oplever også, at en del studerende først opdager deres ordblindhed på studiet.

- Vi bliver ringet op hver eneste uge af tre til fire studerende, som har opdaget, at de er ordblinde, siger formand for Ordblindeforeningen, Erik Kildegaard Rasmussen.

Det er et stort problem, fordi ordblindhed kan give så mange nederlag, at det går ud over selvtilliden og lysten til at gennemføre en uddannelse, siger Rie Nielsen fra Ordblindeskolen.

Der er ingen obligatoriske test

I år har Undervisningsministeriet ellers lavet en national ordblindetest. Men det er ikke obligatorisk for folkeskolerne at teste alle elever, og det mener Rie Nielsen man skal lave om på.

- Problemet er ikke løst, medmindre man gør den screening obligatorisk, siger hun.

Det er regeringen dog uenige i.

- Der er ingen grund til at teste 25 elever i en klasse, hvis man godt ved, at der kun er et par stykker, som har nogle udfordringer, siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Facebook
Twitter