- Tab dig 30 kilo eller bliv på kontanthjælp

Kvinde skal tabe sig 30 kilo, hvis hun vil have førtids-pension. Det kræver Esbjergs jobcenter. FOA slæber kommunen i retten.

Anna-Mette Termansen kan ikke få førtids-pension eller fleks-job, før hun taber sig 30 kilo. Det kræver jobcenteret i Esbjerg Kommune. (Foto: Torsten Raagaard)

Fagforbundet FOA går nu i retten med en principiel sag om overvægt. Sagen drejer sig om Anna-Mette Termansen på 50 år. Hun har fået en diskusprolaps i ryggen, og hun kan derfor ikke arbejde.

Men kommunen har standset Anna-Mette Termansens sygedagpengene. Og hun har fået den besked, at kommunen ikke vil tage stilling til førtids-pension eller fleks-job, før hun har tabt sig. Anna-Mette Termansen skal tabe 30 kilo, så hendes vægt kommer ned på omkring 100 kilo.

Indtil da er hun på kontanthjælp.

Har kæmpet med vægten længe

- Det er at gå over grænsen, siger Anna-Mette Termansen til DR Nyheder.

Hun har svært ved at se, hvordan hun skal komme af med så mange kilo. Hun har både været på kursus i vægt-stop, været hos diætist og taget medicin for stofskiftet. Hun har også forsøgt at motionere; så meget det nu kan lade sig gøre, når man har en diskusprolaps.

- Når jeg ikke kan lave mere motion, så ved jeg ikke, hvad de vil have, jeg skal gøre. Det nytter ikke, at de bare bliver ved med at sige, at jeg skal tabe mig. Det siger Anna-Mette Termansen, der har arbejdet i hjemmeplejen i Esbjerg Kommune i 23 år.

For tyk til operation

Kommunen henviser til en regel om, at alle muligheder skal afprøves, før man kan få førtids-pension eller komme i fleks-job.

Anna-Mette Termansen kan måske få en del af sin arbejds-evne tilbage, hvis hun bliver opereret for sin diskusprolaps. Men ifølge en læge-erklæring kan hun kun blive opereret, hvis hun taber sig 30 kilo først. 

FOA: Uacceptabelt

Anna-Mette Termansens fagforbund, FOA, mener, at kommunens behandling er helt uacceptabel.

- Vi ser med meget stor alvor på det her. Vi oplever et stigende antal sager, hvor der indgår krav om vægttab. Det siger næstformand Mona Striib til DR Nyheder.

Derfor vil FOA rejse sagen som en principiel sag ved retten.

Esbjerg frygter ikke en retssag

Lise Plougmann Willer er chef for Esbjerg Kommunes Jobcenter. Hun vil ikke deltage i et interview om den konkrete sag. Men hun siger til DR Nyheder, at kommunen ser frem til retssagen med sindsro.

Kommunen har nemlig fået medhold i sagen i  Beskæftigelses-ankenævnet.

FacebookTwitter