Tine Bryld er Danmarks vigtigste kvinde

Århundredets mest betydningsfulde danske kvinde er socialrådgiver, forfatter, radiovært og brevkasseredaktør Tine Bryld.

Her modtager Iben Bryld Gaardmand (til venstre) og Lea Bryld prisen på vegne af deres mor, Tine Bryld. Prisen er lavet af Kvindesmedien på Christiania. (Foto: © Foto: Sonja Winckelmann Thomsen © DR)

Århundredets mest betydningsfulde danske kvinde er socialrådgiver, forfatter, radiovært og brevkasseredaktør Tine Bryld.Brugerne på dr.dk har stemt om, hvem der er den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år.

Med over 10.000 stemmer er socialrådgiver, forfatter, radiovært og brevkasseredaktør Tine Bryld den mest betydningsfulde danske kvinde.

Datter: Hun ville have været stolt

Lea Bryld er den ældste af Tine Brylds døtre og modtog fredag prisen sammen med sin søster Iben i Tine Brylds hus på Frederiksberg i København.

- Jeg ved, at hun ville være blevet overvældet. Men også ydmyg. Og i sidste ende pavestolt. Vi er også meget stolte og beærede, siger hun.

I 36 år gav Tine Bryld råd til unge

Tine Bryd kæmpede blandt andet for at forbedre forholdene for udsatte mennesker og for fri abort.

Men hun er mest kendt for at være vært på radio-programmet 'Tværs' i 36 år, hvor hun gav gode råd til unge, der havde problemer.

- Igennem et helt liv gjorde hun en forskel. For nogle mennesker gjorde hun forskellen på, om de levede et normalt fungerende liv eller ej, siger Lea Bryld.

Hun var liges så irriterende som andre mødre

Ifølge Tine Brylds døtre var hun den mest betydningsfulde person i deres liv. Men hun var også irriterende og med lige så mange fejl som andre mødre.

- Nogle gange var man nødt til at sige: Læg så den rådgiver-rolle fra dig! Men hun var ekstremt nærværende, kærlig og elskelig. Hun er en savnet mor.

- Vi har store teenage-børn nu, og nogle gange kunne vi godt bruge et råd, selv om vi ikke altid selv gad høre på hendes råd, da vi var teenagere, siger Lea Bryld.