Tre partier blev ikke valgt ind, men får millioner i støtte

Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen kom ikke i Folketinget. Men de får millioner af kroner i parti-støtte de næste år.

Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs kom ikke i Folketinget. Men partiet fik over 63.500 stemmer, og derfor får det over to millioner kroner i årlig parti-støtte. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Parti-støtte er penge fra staten, som et politisk parti får, hvis det får mindst 1000 stemmer til et valg.

Partierne Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen ikke nok stemmer til at komme i Folketinget. Men de tre partier fik alle flere tusinde stemmer.

Derfor vil de tre partier få flere millioner kroner i partistøtte hvert år indtil næste folketingsvalg.

Partiet Stram Kurs får over to millioner om året

I 2019 får partier 33 kroner for hver stemme. Partiet Stram Kurs fik 1,8 procent af stemmerne til folketingsvalget onsdag.

Det er 63.537 stemmer, og derfor får partiet Stram Kurs hvert år 2.096.721 kroner i partistøtte indtil næste valg.

Hvis der går fire år til næste folketingsvalg, vil det blive 8.386.884 kroner.

Klaus Riskær Pedersen genopstiller ikke

Kristendemokraterne fik 1,7 procent af stemmerne. Det er 60.007 stemmer. Derfor får partiet 1.980.231 kroner i parti-støtte hvert år, indtil næste valg.

Partiet Klaus Riskær Pedersen fik 0,8 procent af stemmerne, og det medfører en parti-støtte på 931.887 kroner om året.

Partiet Klaus Riskær Pedersen genopstiller dog ikke til næste valg. Partiet vil i stedet prøve at påvirke dansk politik på andre måder, skriver det.

Partistøtte fra staten

  • Alle partier og kandidater uden for partierne kan få parti-støtte, hvis de har været opstillet til et valg og har fået et bestemt antal stemmer.

  • Antallet af stemmer afhænger af, hvor stort valget er. Til folketingsvalg skal partierne have mindst 1000 stemmer for at modtage parti-støtte.

  • Denne parti-støtte er i 2019 på 33 kroner om året for hver stemme.

  • Jørgen Albæk Jensen er professor i jura ved Aarhus Universitet. Han siger, at et parti godt kan modtage parti-støtte, selvom det ikke genopstiller til folketinget.

  • Ifølge ham skal pengene bare bruges til politisk arbejde.

Facebook
Twitter