Unge i provinsen vil gerne være håndværkere

Unge udenfor hovedstaden vælger oftere en erhvervsuddannelse end unge i København.

Mange af landets kommuner udenfor byerne har allerede nået regeringens mål om, at 25 procent af alle unge skal tage en erhvervsuddannelse. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Unge udenfor hovedstaden vælger oftere en erhvervsuddannelse end unge i København.

På landsplan vælger kun 18,5 procent af de unge at tage en uddannelse som for eksempel tømrer, elektriker eller smed.

Men nu viser tal fra Danske Gymnasier, at flere unge udenfor hovedstaden er begyndt at vælge en erhvervsuddannelse, skriver Jyllands-Posten.

Hver fjerde ung tager en erhvervsuddannelse

Over 25 procent af de unge i næsten halvdelen af landets kommuner er i gang med en erhvervsuddannelse mindst to år efter, de er blevet færdige med folkeskolen.

I nogle af kommunerne udenfor hovedstaden er tallene endnu højere. På Mors vælger for eksempel 35 procent af de unge at blive håndværkere.

Mange kommuner i provinsen har derfor allerede nået regeringens mål om, at hver fjerde ung skal vælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Industri-virksomheder ligger i provinsen

I nogle af kommunerne i især hovedstaden er det kun meget få procent af de unge, som vil have en erhvervsuddannelse.

Forskellen i de unges valg af uddannelse skyldes blandt andet lokale traditioner, mener forsker Christian Helms Jørgensen fra Roskilde Universitet.

For eksempel vælger unge ofte uddannelse ud fra, hvad deres venner gør. De vælger også efter, hvilken uddannelse der ligger tæt på, hvor de bor.

Mange unge vælger heller ikke erhvervsuddannelser i hovedstaden, fordi mange virksomheder, som har brug for håndværkere, er flyttet ud af byen.

Facebook
Twitter