Virksomheder efterlyser plastik-affald til genbrug

Danmark afbrænder og sender tonsvis af plastik-affald til udlandet hvert år, selvom flere danske virksomheder ellers kunne genbruge det.

Det er blandt andet plastikflasker, der bliver genbrugt. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Danmark sender årligt 130.000 ton brugt plastik ud af landet og brænder op mod 208.000 ton plastik af.

Det betyder, at danske plastik-virksomheder, som ellers kunne bruge affaldet til nye produkter, må importere store mængder plastik-affald fra lande som Polen og Tyskland.

Det skriver magasinet DI Business.

Danske virksomheder mangler affald

Thomas Drustrup er direktør i Plastindustrien, der er en forening for plastik-virksomheder.

Han siger, at det bliver mere og mere normalt at genbruge plastik-affald til nye produkter.

Men han siger også, at danske virksomheder mangler plastik-affald og derfor må importere det fra andre lande.

Ministeren vil se på problemet

Lars Christian Lilleholt (Venstre) er Energi-, Forsynings- og Klimaminister. Han vil forsøge at løse problemet.

Blandt andet vil han se på, om erhvervslivet skal have bedre adgang til borgernes affald. I dag må erhvervslivet nemlig kun bruge deres eget affald, mens resten tilhører kommunerne.

Ministeren siger, at der ikke er noget problem i, at virksomhederne importerer plastik-affald fra udlandet, hvis det er en god forretning. Men han siger også, at vi skal blive bedre til at udnytte det affald, vi har i Danmark.

Dansk Affaldsforening: Vi har viljen til det

Jacob Hartvig Simonsen er direktør i Dansk Affaldsforening. Han siger, at kommunerne gerne vil sælge plastik-affald til virksomhederne.

Men han siger også, at virksomhederne ikke vil købe det. Det skyldes blandt andet, at den lave oliepris gør det billigt at producere ny plast i stedet for at genbruge det.

- Samtidig skal vi sikre, at problematiske stoffer ikke spredes i miljøet, og at miljø-gevinsten rent faktisk er til stede ved at sende plastikken til genanvendelse, siger Jacob Hartvig Simonsen.

/ritzau/

DR Ligetil har den 14. april opdateret artiklen med sidste afsnit, der indeholder en kommentar fra Dansk Affaldsforening.

Facebook
Twitter