Weekend-slik skader børn

Når børn får lidt ekstra slik fredag og lørdag aften, kan man tydeligt måle skadeligt stof i blodet om mandagen, viser ny forskning.

Danskerne går meget op i sund livsstil i hverdagene. Men i weekenden spiser de slik og slapper af, og det kan ses på børnenes blodprøver. (© DR)

Når børn får lidt ekstra slik fredag og lørdag aften, kan man tydeligt måle skadeligt stof i blodet om mandagen, viser ny forskning.

Forskerne har undersøgt mere end 2000 blodprøver fra 800 børn i danske tredje og fjerde klasser.

Blodprøverne viser et meget højere indhold af farligt fedt og insulin i blodet, når de møder i skole om mandagen end på resten af ugens hverdage.

Resultatet kan være hjertesygdomme

Slik, for lidt søvn og for meget afslapning kan ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet være med til at give mere farligt fedt og insulin i blodet.

Fedt og insulin øger voksnes risiko for hjerte-sygdomme. For børn er det også farligt, siger Mads Fiil Larsen, der var med til at lave undersøgelsen.

- Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvor slemt det er eller bliver for børnene om 30 eller 40 år, men vi har ikke råd til at vente og se, siger han.

Problemet gælder alle børn

I undersøgelsen så forskere på børn fra forskellige familier og med forskellige kropstyper.

- Man kan ikke sige, at en gruppe børn rammes hårdere af den usunde weekend-livsstil end andre. Problemet gælder alle, siger Mads Fiil Hjorth.

Men han synes ikke, at forældre skal forbyde slik, afslapning og weekend-hygge. Men de skal måske bare tænke lidt mere over det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk