Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Hvorfor opstod jordskælvene, og hvordan foregår nødhjælpsarbejdet i Syrien og Tyrkiet? Få et overblik.

Dødstallene stiger time for time efter en række voldsomme jordskælv har ramt Tyrkiet og Syrien. (Foto: © IHLAS NEWS AGENCY (IHA), Ritzau Scanpix)

Natten til mandag den 6. februar blev der målt et jordskælv nær byen Gaziantep i Tyrkiet. Det kraftige skælv fik bygninger til at kollapse i både Tyrkiet og nabolandet Syrien.

Ved middagstid blev Tyrkiet ramt af endnu et kraftigt jordskælv. Det vurderes, at over 9500 mennesker er døde i Tyrkiet og Syrien. Men der er stor usikkerhed omkring dødstallet.

Redningsarbejdet har været i fuld gang i Tyrkiet og Syrien, mens der har været mange mindre efterskælv. I DR Ligetils nyhedspakke kan du danne dig et overblik over situationen.

Nyhedspakken afspejler situationen ved udgivelsestidspunktet. Følg med på dr.dk for seneste nyt.

1

Hvad skete der?

Tyrkiets præsident har erklæret undtagelsestilstand i ti byer efter jordskælvene. (Foto: © SERTAC KAYAR, Ritzau Scanpix)

Trine Dahl-Jensen er seismolog og beskriver jordskælvene som et ”tvillingeskælv”. Der kom nemlig to meget kraftige jordskælv indenfor 12 timer. Der har desuden været mange efterskælv.

Det er et "overfladenært" jordskælv, forklarer Trine Dahl-Jensen. Jordskælvene i Tyrkiet har været 10 – 20 kilometer under jordens overflade. Normalt er dybe jordskælv flere hundrede kilometer under jorden.

I billedserien her kan du se, hvordan jordskælvene har påvirket befolkningen i både Tyrkiet og Syrien. Du kan også se en story her, hvor DR's korrespondent Philip Khokhar fortæller om situationen.

2

Hvorfor kom der jordskælv?

Det er ikke muligt for forskere at forudse jordskælv. Heller ikke selvom et land ligger på en pladegrænse mellem to tektoniske plader. (Foto: © Dr)

Under Jordens overflade findes der syv store tektoniske plader, der er i konstant bevægelse fra den energi, som presser dem fra Jordens indre kerne.

Tyrkiets placering på verdens tektoniske plader giver landet en større risiko for jordskælv, fordi Tyrkiet ligger ovenpå to plader i bevægelse.

Voldsomme jordskælv bliver dannet, når pladerne enten trækker sig fra hinanden, klemmer sig ind under hinanden eller glider forbi hinanden. I artiklen her kan du blive klogere på, hvorfor jordskælvet i Tyrkiet kan opstå. Hvis du hellere vil se en video, kan du se med her.

3

Hvordan hjælper andre lande Tyrkiet og Syrien?

Eksperter fra Beredskabsstyrelsen er fløjet til Tyrkiet for at deltage i redningsarbejdet efter jordskælvet. (Foto: © Dr)

Der er et stort nødhjælpsarbejde i gang, efter jordskælvene ramte Tyrkiet og Syrien. Mange lande er samtidig på vej med redningsfolk og nødhjælp til området.

Blandt andet står Danmark i spidsen for et nordisk beredsskabshold, som sendes til Tyrkiet. Her skal de oprette en såkaldt "basecamp", hvor de mange nødhjælpsarbejdere kan få mad og hjælp til at komme rundt, mens redningsarbejdet er i gang.

Nødhjælpsarbejdet er dog besværligt, fordi fordi det er blæsende og koldt. I artiklen her kan du læse, hvordan blandt andet Danmark bidrager med hjælp til området.

4

Hvordan donerer man penge sikkert?

Der kan være brug for varmt tøj og andre ting i kriseramte områder, men det kan være vanskeligt for privatpersoner at få bragt det ud til katastrofeområder, forklarer lektor. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Siden jordskælvene er det lykkedes Røde Kors at indsamle 9,8 millioner kroner fra privatpersoner, virksomheder og fonde, der vil hjælpe ofrene for jordskælvene.

Men hvordan hjælper man bedst de mennesker, der lider i Tyrkiet og Syrien?

I artiklen her er der en række råd til, hvordan man donerer sine penge sikkert, så de ender det rigtige sted.